torsdag 9 februari 2017

FILM/BOK: Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset

Eddie Redmayne som Newt Scamander. Det fantastiska odjuret spelas av en CGI effekt.
Harry Potters värld utan Harry Potter, men med den magiska världens svar på David Attenborough 

J.K. Rowling
Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset
Översättning: Lena Fries-Gedin, Jessika Gedin
Originaltitel: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Illustrationer: MinaLima
ISBN: 9789129703979
Förlag: Rabén & Sjögren


7 februari 2017. Filmmanuset till Fantastiska vidunder och var man hittar dem släpps av Rabén & Sjögren, lyxigt inbundet, omslag i blått och guld. Supersnygga sparsmakade illustrationer i art deco stil finns utplacerade i boken - vilket passar historien, som utspelar sig under 1920-talet.

Filmen släpps i Sverige på DVD och BD 27 mars 2017 av Warner Bros. och Fox-Paramount. Dags att börja räkna ner dagarna?!


Det här är Harry Potters värld utan Harry Potter. För han är inte född än, på många decennier. (Inte heller hans motståndare, Lord Voldemort, finns än. Tom Riddle, som senare i livet kommer att bli Lord Voldemort, föds den 31 december, 1926.) Gott och ont representeras här av Albus Dumbledore, som redan är på Hogwarts (över 70 år innan Harry kommer dit) och Albus gamle kompis Grindewald.

Året är 1926. När magizoologen Newt Scamander anländer till New York råkar han orsaka tumult, eftersom några magiska djur rymmer från hans magiska väska... Sedan råkar han bli av med hela väskan! En blivande bagare har av misstag fått tag på den. Men det odjur som härjar i New York har ingenting med Newts menageri att göra, det är ett helt annat sorts odjur, ett som föds när ett barn inte får utveckla sin magiska talang.

(En sak att fundera på: varför utvecklade inte Harry Potter ett sådant inre odjur, hans magiska talang blev verkligen förtryckt hos familjen Dursley?!) Barnet i fråga blir vanligtvis inte äldre än 8-9 år, sedan tar odjuret över och barnet dör.

Var odjuret kommer ifrån (alltså: från vilken av karaktärerna) är filmens lilla deckare.

Är det här verkligen min väska? Eller är den full med bakverk?


Men fokus i historien är på humor och en massa coola djur. Plus tjusiga New York miljöer upp och fantasifullt mode. Kostymdrama möter fantasyaction och späckas med massor av kändisar och några av vår tids mest talangfulla skådespelare. Eddie Redmayne, Ezra Miller, Colin Farrell och Samanta Morton är några av de kritikerrosade skådespelarna i filmen. Eddie Redmayne, som Newt Scamander, kommer att återkomma i fyra filmer till, som kommer att utspela sig på andra platser i världen och i andra städer än New York.

Boken med filmmanuset är inte lika tjock och komplex som Harry Potter böckerna - det här är ju mest dialog och anvisningar, man får inga miljöbeskrivningar till exempel (man får se filmen för att njuta av miljöerna) eller långa beskrivningar av vad karaktärerna tänker eller känner (för det får man lita på skådespelarnas miner och blickar). Men det här är ändå ett bra och spännande manus, man kommer riktigt in i handlingen och känner att man är på plats i ett alternativt New York, där det råder spritförbud och magiförbud - och alkohollangarna är inte de enda som gått under jorden!New York - en stor stad, full av ställen där magiska djur kan smita iväg och gömma sig!

Eddie Redmayne är helt suverän som Newt Scamander - Newt är en trevlig och trivsam karaktär. Till skillnad från Harry Potter är han inte "ödesbestämd" och omhuldad av alla - tack och lov! - han är bara intresserad av att rädda utrotningshotade magiska djur från det farligaste djuret av dem alla: människan. Och de magiska människorna försöker på fullt allvar att utrota magiska djur!

Newt påminner lite om en ung David Attenborough i ett alternativt universum - alla djur är fantastiska, alla djur är vackra - hur ska jag få min publik att förstå detta?

Ett mycket smart drag av J.K. Rowling är att hon låter Newt få en kompis som är en vanlig, omagisk människa, eller "muggle" som det heter på brittiskt fantasyspråk (amerikanerna säger "no-maj"), en trind och trevlig kille som drömmer om ett eget bageri ... Hans reaktioner när han möter den fantastiska magiska världen ska förmodligen föreställa den ideala filmbesökarens: han är ständigt imponerad och oh-ar och ah-ar för allting! Speciellt när han får gå in i Newts magiska väska och hjälpa till med att mata alla de magiska djuren!

Om ni undrar hur Newt Scamander passar in i Harry Potters värld (eller helt enkelt inte minns det): Harry Potter hade Newts bok om magiska djur som lärobok i skolan. Så 70-80 år senare är Newts bok fortfarande det definitiva verket i magiska skolor. De har tydligen ännu äldre läroböcker än mugglarna!

Det här är ett roligt och välskrivet manus och ett perfekt sätt att ladda upp inför att se filmen - om och om igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.