fredag 3 februari 2017

FILM: Morgan - Ridley Scotts son gör regidebut i sci-fi genren


Regi: Luke Scott
Titel: Morgan, USA
Manus: Seth W. Owen.
Medverkande: Kate Mara, Anya Taylor-Joy, Rose Leslie, Michael Yare, Toby Jones, Chris Sullivan, Boyd Holbrook, Vinette Robinson, Michelle Yeoh, Brian Cox, Jennifer Jason Leigh, Paul Giamatti, Crispian Belfrage, Amybeth McNulty, Jonathan Aris, Charlotte Asprey.
Regi: Luke Scott.
Producent: Mark Huffam, Michael Schaefer, Ridley Scott.
USA, 2016
Fox-Paramount


"Do Androids Dream of Electric Sheep" hette novellen av Philip K. Dick som låg till grund för Blade Runner (1982). tt sådant där mästerverk i science fiction-genren som en regissör som Ridley Scott skull ha kunnat levt hela livet på. Fast han har ju gjort massor av bra saker sen dess också ... Som Alien, Prometheus, Gladiator och Thelma & Louise.

Morgan är som en mix av Alien och Blade Runner plus några skapartankar från Prometheus och med lite Ex-Machina som topping. Supersmart konstgjord människa ska utvärderas - som i Ex-Machina - men egentligen visar sig varelsen vara ett monster som i Alien och frågan är vem som ska bli Ripley och överleva henne ...

Fast det är egentlignen ingen fråga. Kate Mara som Lee Weathers är hela tiden mycket obehaglig och kontrollerad och verkar mer som en robot eller en artificiell intelligens produkt än testsubjektet Morgan. Som förresten inte klarade av att ta sig ut själv utan mänsklig hjälp och det klarar Lee direkt, på fem minuter ... Kate Mara är som Jason Bourne fast hårdare.

Mellan Morgan och Alice, en av läkarna som skapat henne, har utvecklats ett slags kärlek och när de båda flyr tillsammans är det "Thelma och Louise" vibbar. Men gaykärlek brukar aldrig klara sig bra i mainstream filmer och de båda tjejerna är dödsdömda, det är självklart.

Luke Scott är son till Ridley Scott, filmens producent, och ja, man vill gärna att hans debut ska vara bra, och man vill inte jämföra, för det är så orättvist, men det blir så svårt att undvika när Morgan är som en sämre version av filmer som pappa gjort mycket bättre. Vare sig man pratar om Alien eller Blade Runner.

Tillgång till bättre teknik ger inte automatiskt bättre filmer.

Alla skådespelarna är dock bra. Kate Mara påminner på något sätt om Lisbeth Salander - som förresten hennes syster spelat i den amerikanska versionen av Män som hatar kvinnor. Anya Taylor-Joy ser ut som en liten utomjording som Morgan och kommer säkert att bli en av framtidens stora stjärnskott. Och så en stabil sats biroller som består av Toby Jones, Michelle Yeoh, Brian Cox och Paul Giamatti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.