tisdag 28 februari 2017

Middagsmörker - början på en ny fantasytrilogi, inspirerad av samisk kultur


Charlotte Cederlund med Middagsmörker! Foto: Belinda Graham.

Middagsmörker
- Konstraster och konflikter i ny fantasytrilogi, inspirerad av den samiska kulturen

Charlotte Cederlund
Middagsmörker
Serie: Idijärvi-trilogin (del 1)
ISBN: 9789172997868
Opal


"Middagsmörker" av Charlotte Cederlund inleder en ny svensk fantasytrilogi. Det här är en viktig och vältajmad bok. Samernas historia är mer aktuell än någonsin.


Fantasybok med samiska inslag

Den 6 februari firades samefolkets nationaldag.

"Middagsmörker" tar upp konflikterna mellan ursprungsbefolkningen och invandrarna som kommer och tränger undan dem. Svenska kyrkans roll är lite väl förenklad, men att missionärerna försökte att utplåna den samiska religionen nämns. Precis som en gång i tiden invandrare med kristen tro kom till Norden och högg ner heliga trädlundar som hedrade de gamla nordiska gudarna, för att bana väg för "vite krist". Vikingatidens respekt för träd och naturen ansågs som fel och "hädiskt". Ett bakslag för miljön och för respekten för naturen som Sverige och den svenska naturen lider av än idag.

"Middagsmörker" är fantasy, en thriller med magiska inslag, och det här en bra form för att ta upp frågor om tillhörighet och identitet och skapa en fängslande "coming of age story" som bör tilltala även de som inte vanligtvis är så intresserade av fantasygenren.

Vad innebär ett förlorat språk?

Går det att vara same utan att kunna språket? Utan att någonsin ha bott i en sameby`?

Allt fler blir rotlösa och hamnar någon annanstans, utan att kunna sin kultur, sin historia och sitt arv, så det här är en lockande, lättillgänglig och aktuell historia.

Áili har bott i Skåne i hela sitt liv (författaren till böckerna är själv från Skåne) och hon vet ingenting om sitt arv, om moderns samiska kultur. När Áili hamnar hos morfar, som sorgsen föräldralös tonåring, går hon in i en kulturchock. Hon är inte van vid mörkret. Hon är inte van vid kylan. Hon är inte van vid tjocka kläder, underställ, täckbyxor, kängor ...

Norrland är inte ett enhetligt område

Ibland blir man irriterad på författaren, och på detta tjat om Norrland och fördomar mot Norrland. Det är faktiskt väldigt stor skillnad på olika ställen i Norrland och det är liksom inte ett enhetligt landskap! Men med tanke på att Áili är bokens berättare är det förmodligen trovärdigt. Áili förstår inte bättre. Áili har inte bättre koll på saker i "Norrland". Alltså är det ingen mening med att klaga på eventuella felaktigheter eller schabloniseringar i boken.

Fantasyinslagen smyger sig på efter hand. Áilis ena öga har alltid varit täckt av en vit hinna, och i samebyn blir det svårt att passa in. Áili märker att hon kan känna saker som ingen annan känner och hon kan också komma närmare djuren än någon annan. Olivia är en stark karaktär i boken - och hon blir en lojal vän. De krävs mer än en huvudperson för att utreda vad som håller på att hända i Sápmi, och för att ta reda på sanningen om Áilis verkliga identitet.

Döm böckerna efter båda omslagen!

Här vill man inte komma in på spoilervarning. Men till alla läsare vill man bara säga: kolla in bokens omslag! Det finns faktiskt två omslag: ett tryckt på skyddsomslaget och ett tryckt på själva boken. En cool och fantasifull detalj som ytterligare understryker det vi får erfara i romanen: att allt inte är som det ser ut att vara vid första anblicken.

Det finns många vardagliga detaljer i romanen. En fin detalj om sorgebearbetning: morfars mor Raija bearbetar sina känslor genom att baka. Trovärdigt och gripande. Små vardagsproblem kan också ställa till det. Hur lätt är det att hålla fast vid att vara vegetarian när alla är vana vid att äta renkött (och är misstänksamma mot grönsaker)? I "Middagsmörker" finns två skolor: sameskolan och den svenska skolan. En same som väljer att gå i den svenska skolan riskerar att bli grovt mobbad. Kulturen är fortfarande delad.

"Middagsmörker" är en mix av socialrealism och fantasy - eller så kallad diskbänksfantasy som blivit en så framgångsrik genre i Sverige idag. Vardagen är lika viktig som det övernaturliga, eller snarare ännu viktigare.


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.