tisdag 28 februari 2017

Sally och Sigge - Hästbok när den är som bäst!Sally och Sigge
Två vita drömhästar på grönbete.

- Två drömhästar och dubbla utmaningar för Lin Hallbergs nya stallgäng


Lin Hallberg
Sally och Sigge
Illustrationer: Margareta Nordqvist
ISBN: 9789163893872
Bonnier Carlsen


Ponnyn Sally är nytillskottet till Sigge-serien - det syns både på omslaget och på titeln på den nya, efterlängtade hästboken, som alla hästtokiga och djurvänner i låg- och mellanstadieåldern bara måste ha. Som vanligt är boken full av detaljerade svartvita illustrationer som bara inbjuder till att rita av Sally, Sigge, den fina stallkatten och alla de andra i Broby-stallet.

Mobbad som liten - nu själv mobbare

Sigge och Sally är helsyskon, men de blir inte automatiskt kompisar bara för att de är släkt - när Sigge var liten blev han mobbad, så nu är det han som mobbar andra hästar. Så enkelt förklaras det, och man måste alltså ta sin tid med att introducera Sally till de andra ponnyhästarna. Så enkelt är det inte med de mänskliga relationerna och den mänskliga mobbingen i boken.

Nya stortjejer - nya konflikter

Man skulle kunna tro att konflikterna är över nu när Elina och hennes generation blivit "stortjejer" - nu har de ju inga bossiga äldre tjejer som kör med dem. Men allting har istället blivit mycket värre. Sara Li bedriver en hatkampanj mot Elina och försöker få henne avstängd från stallet, hon får de andra tjejerna med sig och när Elina bråkar med sin bästa vän Mattis har hon ingen alls på sin sida. Elina som levt för stallet och drömhästen Sigge sedan den allra första boken "Alla älskar Sigge" mår nu dåligt av att gå till stallet och vill helst inte gå dit alls. 

"Alla älskar Sigge", "Kom igen Sigge" och "Det spökar Sigge" har alla prisbelönats av Bokjuryn - barnens egen topplista över årets bästa böcker. Den lilla ponnyn Sigge blev snabbt en stor barnfavorit.

Verklighetens Sigge hette Silver shadow

Det var en mörk och stormig natt. På Dartmoorheden i England, där shetlandsponnyer vandrar vilt omkring, föds en liten, svart fölunge. Några enstaka vita hårstrån ovanför ögonen avslöjar att fölet kommer att växa upp till att bli en vit ponnyhäst. Han får namnet Silver shadow - men i Sverige kommer han att bli känd som Sigge. 

Den nya Sigge-boken känns ovanligt sorglig - i efterordet skriver Lin Hallberg att verklighetens Sigge nu har gått ur tiden, 28 år gammal. Ponnyn hade ett långt liv och många barn har lärt sig rida på honom.

Flyttade från England till Sverige och startade ridskola

Det finns en verklighetsbakgrund till Sigge böckerna - Lin Hallberg och hennes två små söner och elva ponnyer (däribland verklighetens motsvarigheter till ponnyerna Sam och Sigge) flyttade till från landskapet Dartmoor i England till landskapet Skåne i Sverige - och så småningom startades en ridskola.

Lin Hallberg lovar att det kommer att bli fler Sigge böcker - det finns fler historier att berätta om den vita lilla ponnyn och alla barn som lärt sig rida på honom.

I bokserien figurerar också Sam, Sigges helbror, men Sam är en brun och busig ponny, inte den vita lilla drömhäst som Sigge är.

Trött på att vara ridskolehäst

Den verkliga problemhästen i den nya boken är Nanou - hon har tröttnat på att vara ridskolehäst och har börjat att bitas rejält. Hon har alltid nafsat, och gjort sig förtjänt av smeknamnet krokodilen, men nu biter hon sin skötare Mattis rejält. Det blir till att ta en stelkrampsspruta. Ingela, stallets ägare, föreslår en ett års lång paus för Nanou, och att de ska skaffa en vikarierande ponny till ridskolan. En tjej som vuxit ifrån sin shetlandsponny erbjuder sin ponny - en vit, vacker drömponny vid namn Sally. Hon är helsyster till Sam och Sigge.

Förälskelse vid första ögonkastet

Tjejerna i stallet förälskar sig i Sally direkt - handlingen går snabbt från "Alla älskar Sigge" till "Alla älskar Sally". Gamla rivaliteter blossar upp mellan stalltjejerna och Elina blir så mobbad att hon vill sluta gå till stallet helt och hållet.

Sigge-böckerna är på ytan hästböcker som utspelar sig i ett stall, men mycket av handlingen kunde lika gärna ha utspelat sig i ett fotbollslag, i en skola, eller var som helst där det finns en samling barn - kärnan i handlingen är kompisgänget och de konflikter som finns barn emellan där både verkliga och imaginära orättvisor blir en grogrund för komplikationer, mobbing, bråk och utfrysning.


Stallet är ingen idyll

Ofta tycker man att de andra tjejerna är otroligt bitchiga, speciellt Sara Li, som verkar ha siktet inställt på att få Elina avstängd från stallet, bara för att hon är avundsjuk. Stallet är långt ifrån den idyll, en frizon från "den verkliga världen", som stallet skildras som i många hästböcker.

Men saker ordnar upp sig så småningom, som vanligt är Ingela klok och trygg och ser till att barnen förstår att alla är ansvariga för allt som händer i stallet. Alla är också ansvariga för att hästarna har det bra.

Lättfattligt, lättläst, stor stil, snygga illustrationer, oemotståndliga shetlandsponnyer - Sigge böckerna är lockande läsning även för folk som inte är hästtokiga! Hästbok när den är som bäst!

Belinda Graham

Läs även om verkligheten bakom Sigge böckerna:

http://tidningenkulturen.se/index.php/reportage-mainmenu-37/kultur-mainmenu-136/18655-fran-en-moerk-och-stormig-natt-i-england-till-en-succeserie-i-sverige
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.