lördag 20 januari 2018

SCEN: Relaxed performance - En viktig satsning i musikens tillgängliga tecken

Körverk av Purcell. Foto Graham.

Titel: Relaxed Performance

Program: Music for a while av Purcell, Fancies av Johanson, Sonet av Janson,
Songs of Sun, Wind, and Darkness av Nielssen, Music for a while av Purcell (repris).
Medverkande: Göteborgs Symfonikers Volalensemble, musiker från Göteborgs Symfoniker, Anders Einarsson dirigent, Eva Essvik presentatör,  Sofia Olsson Lönn teckentolkning, Ann-Charlotte Graner syntolkning.
Plats: Stenhammarsalen, Göteborgs Konserthus
Relaxed Performance är en ny satsning av Göteborgs Symfoniker för att ytterligare tillgängliggöra klassisk musik för alla. Relaxed Performance är ett evenemmang som åtrerkommer med jämna mellanrum på Götebnorgs Konserthus --- samma sal, samma tillgänglighet, samma avspända attityd men med olika musikteman varje gång. 
Den här kvällen står musik av Purcell, Nielsen, Johanson och Janson på programmet --- det är med andra ord en kväll för Skandinavien och Skandinaviska kompositörer (förtutom britten Purcell) och för vackra körverk där rösterna står i fokus. Göteborgs Symfonikers Volalensemble får gott om tillfällen att glänsa och att visa upp rösten som instrument.

Konserten syntolkas och förmedlas genom tecken som stöd. Här är både medverkande och publik med på noterna. Alla är välkomna att ta till sig musiken på sitt eget personliga sätt. Det finns möjligheter att röra sig runt i salen, dansa, sjunga med eller bara lyssna och meditera. Dörrarna står öppna hela tiden, man måste inte ens vara i salen under evenemanget.

Varje Relaxed Performance ser annorlunda ut och har olika teman och olika typer av musik.

Vid denna konsert visar det nybildade Göteborgs Symfonikers Vokalensemble sin bredd i musik från den engelske barockmästaren Henry Purcell till göteborgaren Sven-Eric Johansons Shakespeare-sånger. Vid sin sida har de musiker från Symfonikerna som spelar klarinett, horn och marimba.

Kvällens konferencier Eva Essvik guidar publiken genom konserten.Sofia Olsson Lönn och Eva Essvik. Foto Graham.

Förutsättningarna för en minnesvärd konsert är de allra bästa: musiker ur Göteborgs Symfoniker, varierade klassiska stycken och en kunnig konferencier som guidar publiken under resans gång.

Något som är mycket fyndigt gjort är att ingen behöver ha besvär med programblad --- eller undra var i någonstans i programmet man befinner sig --- programmet projiceras bakom kören och musikerna och en cirkel markerar vilket stycke som spelas precis nu.

Det nordiska temat är mycket fint planerat, man förklarar även hur olika röster används och vad det finns för stämmor i en kör, vilket är spännande för den allra yngsta publiken.

En liten kille som tar "relaxed" på mycket stort allvar lägger sig ner på scengolvet och beundrar lysena i taket. Det ser avslappnat ut till 100%!

Det här är en fin och föredömlig satsning i tillgänglighet --- med Göteborgs Konserthus och Göteborg Symfonikerna har även fler trevliga överraskningar på lager. Fler och fler konserter släpps på GSO play ---- där det även finns en sida som riktar sig speciellt till barn.

 BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.