måndag 8 januari 2018

FILM: Minnen av igår - En japansk spaning efter den tid --- och den kultur --- som flytt


27-åriga Taeko från Tokyo längtar ut till landet --- här är Taeko och hennes nya kärleksintresse på landet.

Minnen av igår är en intensiv spaning efter den tid --- och även den kultur --- som flytt. Lilla Taeko längtade alltid ut på landet. Vuxna Taeko längtar också ut till landet. Trots att hon fortfarande är kvar i Tokyo och egentligen har "allt" ... Det här är en tänkvärd film om natur och kultur och att hålla liv i landsbygden och att inte bli kvävd av ett arbete som är "bra" men som egentligen inte ger något. Det utspelar sig i Japan under år 1982 (nutid) och år 1966 (minnestid) men egentligen hade det kunnat vara nästan vilka tider och vilket land som helst ...

Regissör: Isao Takahata
Titel: Minnen av igår
Originaltitel: Omohide poro poro
Producent: Hayao Miyazaki (exekutiv producent), Yasuyoshi Tokuma,
Yoshio Sasaski,
Ritsuo IsobeManusIsao Takahata (baserad påmangan av Hotaru Okamoto och Yuko Tone)MusikHoshi Katz med flera
Studio: Studio Ghibli
Speltid: 119 minuter
Premiärdatum 20 juli 1991 (bio i Japan)
Svensk premiär: 4 december 2017 (dvd, bd och vod)
Triart Film


Minnen av igår (japanska: おもひでぽろぽろ, Omohide poro-poro, ''Minnen dripp-dropp'') är en japansk animerad dramafilm från 1991. Den regisserades av Isao Takahata som dennes sjätte långfilm och animerades på Studio Ghibli. Filmen baserades på mangan med samma namn av Okamoto Hotaru och Tone Yuko. Filmens avslutande temasång (愛は花、君はその種子 Ai wa hana, kimi wa sono tane, 'Kärleken är en blomma, du är dess frö') är en japansk översättning av Amanda McBrooms komposition "The Rose".

Minnen av igår (känd för många västerländska animefans under den engelska titeln Only Yesterday) är en anmärkningsvärd animefilm då den utforskar ett tema som traditionellt ansetts omöjligt för animerade rollfigurer --- ett realistiskt drama som är skrivet för en vuxen publik.

Det här är Prousts På spaning efter den tid som flytt som animé! Med en kvinnlig huvudperson, en 27-årig kontorsarbetare som ständigt "förföljs" av sitt 10-åriga jag. När som helst poppar det upp minnen som hon trodde att hon inte hade eller hade glömt eller hade förträngt. Som hur besviken hon blev på sin första ananas! Eller hur ledsen hon blev när pappan förbjöd henne att göra teaterkarriär. Hon kommer till och med ihåg repliken hon hade i en barnteater, den som skulle göra henne till stjärna ... Hon minns ensamma sommardagar när alla åker till landet och hon själv är kvar. Hon minns pinsamma situationer i skolan. Hon minns hur mycket hon hatade bråkräkning på matten. Hon minns sin första kärlek. Han som var så bra på baseboll. Scener från hennes tioåriga liv kommer ständigt upp till ytan, som dripp-droppande minnen. Ibland förenklar de, ibland förklarar de, ibland komplicerar det vad hon håller på med som sitt 27-åriga jag. 

" Vad tycker du bäst om regn, moln eller sol?"  --- Taeko som tioåring och hennes första kärlek. 


Den här filmen blev en stor framgång bland biobesökare av båda könen och slutade som årets bioetta i Japan året den kom ut - 1991. Den svenska utgivningen på DVD och Bluray dröjde dock till den 4 december 2017!

Men vilken lycka att denna film nu går att lägga till Studio Ghibli samlingen!

En av de bästa och vackraste filmer som någonsin gjorts, story, animering, musik, ämnesval, allt sitter som en smäck.

Det här så klart en stor favorit bland Studio Ghibli filmerna - Studion som även står bakom Spirited Away, Min granne Totoro, Kikis expressbud och När Marnie var här.

Om du känner för ett japanskt filmmaraton --- kolla gärna in Studio Ghibli filmerna med sina starka hjältinnor. Det här är huvudpersoner som inte sparkar ner några motståndare, deras styrka består snarare i inre kvaliteter.

Och om du ser Minnen av igår och undrar vad Safflor är (som huvudpersonen ska plocka) så kommer här en bild. De kallas även för färgtistlar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.