onsdag 10 januari 2018

Min Saga - Härlig berättelse om verklighetens Mamma Mu!

Margareta Nordqvist
Min Saga
Illustrationer: Margareta Nordqvist
Saga och Lilla Mu!
ISBN: 9789163897474
Serie: Djurkompisar
Förlag: Bonnier Carlsen

Margareta Nordqvist är ett namn som många kopplar ihop med Shetlandsponnyerna som Alla Älskar - Sam och Sigge. Margareta kan det där med djur och natur, hennes djur är så levande att man känner igen temperamentet och sinnelaget hos "modellerna" hon använder.

Min Saga är det senaste ömsinta och finstämda djurporträttet från Magareta Nordqvist, och här står hon för både ord och bild.

Saga är som en verklighetens Mamma Mu - en ko med stor och stark personlighet, utan att det blir överdrivet och utan att hon behöver göra saker som en riktig ko aldrig skulle göra.

Saga är Pelles alldeles egna ko. Pelle drömmer om att bli bonde när han blir stor och han har känd Saga sedan hon var en liten kalv - nu ska Saga få en egen kalv, Lill-Saga. Och medan de väntar på den lilla kalven berättar mormor en alldeles sann saga som handlar om bandet mellan ko och barn, en gång för länge, länge sedan ... Så mycket har förändrats. Eller rättare sagt: inget har förändrats alls. För barn älskar fortfarande djur, det finns fortfarande speciella djur som är riktiga hjärteknipare (och speciellt barnkära!) och vi behöver fortfarande mat för att överleva dagen. Så heja på, alla bönder i Sverige som ser till att vi får närodlad och härodlat, smaskiga brödlimpor och vår dagliga mjölk och allt däremellan!

Det här är en mycket spännande historia både i nutid och förr i tiden. En riktig pärla för alla som tycker om djur och natur!

Givetvis vill barnen direkt rita av olika kor och olika koraser! Margareta har ritat av några av de allra vanligaste på bokens insida. Och nu vill de bli mjölkbönder istället för Jediriddare ... Ja, vår galax har ju fått namn efter mjölk, The Milky Way, så det är ju passande!

En stor eloge till Margareta Nordqvist som gör så fina, vältecknade och spännande böcker om djur och natur. Som dessutom är lättlästa utan att bli torftiga. Här levereras en bra historia (helt i versaler) men också massor av spänning och intressanta tankar om vad livet egentligen går ut på.

Du och jag Saga, kan man höra Pelle säga i fantasin. Vilket team de är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.