söndag 14 januari 2018

FILM: Borg - Världens bästa tennisfilm och efterlängtat DVD-släpp av Sveriges bästa biopic!

Borg och McEnroe vs. Shia och Sverrir ...

Regi: Janus Metz Pedersen
Svensk titel: Borg 
Internationell titel: Borg/McEnroe eller Borg vs. McEnroe
Medverkande: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, Tuva Novotny, Robert Emms
Sverige, 2017
Nordisk Film

Världens bästa tennisfilm har redan gjorts. Det är inspelningen av matchen mellan Borg-McEnroe då Borg tar sin femte legendariska raka Wimbledon seger. 
Det hävdade i alla fall brittiska tidningen The Guardian. Och på sitt sätt har de rätt - den matchen rankas fortfarande som den bästa eller en av de bästa tennismatcher som någonsin spelats.
McEnroe hävdar ursinnigt att det aldrig gjorts en bra film om tennis och han sågade även filmen Borg vs. McEnroe och sa att om de velat framställa honom som en skitstövel kunde de väl hittat på något bättre att komma med.
Borg har påpekat att det här är inte sanningen, det här är påhitt, men det var i alla fall en bra film.

Självklart är filmen påhitt, en spelfilm som checkar av alla spänningshöjande moment som man sett i otaliga sportfilmer tidigare. Men det fungerar!

Trots att man vet hur det slutar så är matchen otroligt spännande!

Men jag tror inte att Borg, verklighetens Borg, tänkte på att springa ute i skogen när han vände lyckan och vann. Jag tror bara att han koncentrerade sig på att träffa bollen och slå den utom räckhåll för McEnroe. Men det hade kanske inte blivit en så bra bild i filmen.

Den som är absolut bäst i filmen är den lille ungen - enligt eftertexterna spelad av Leo Borg. För att han inte spelar. Han bara är. han anstränger sig inte för att vara den store Borg, eller flickvännen, eller tränaren, han framkallar en dokumentär känsla ... som en unge som bara vill vara och spela tennis. Och det är förmodligen DÄR som filmen fångar den bästa och sannaste bilden av Björn Borg.

När det gäller känsla ... till syvende och sist blir det här en Bromance där Borg vs. McEnroe utvecklas till Borg + McEnroe. De två motpolerna finner varandra, attraheras, blir bästa vänner (att vara bäst är ett ensamt jobb) och firar till sist bröllop.

Ja, Borg var bestman på McEnroes bröllop.

Priser och nomineringar har regnat ner över Borg som kan slå alla rekord på Guldbaggegalan.

Vistt är det en spännande spelfilm. Ett snyggt påhitt. men ändå blir den inte lika spännande och brännande som filmen SuperSwede som är en dokumentär (om Sveriges bäste Formel 1 förare genom tiderna).

För övrigt är den internationella titeln Borg/McEnroe eller Borg vs. McEnroe mycket bättre. Det blir ingen legendarisk tennismatch om bara en spelare är bra. Det krävs två spelare som är på topp.

Med bara en spelare blir det förresten inte någon tennismatch alls.

Det är de stora rivaliteterna inom sporthistorien som gör folk till legender - som James Hunt och Nikki Lauda påpekar i filmen Rush

EN storhet gör inte en sport. Eller en film, för den delen, till någon spännande åskådarupplevelse.

Fotnot: Björn Granath gör sin näst sista roll i den här filmen. Han kommer snart att dyka upp på ännu en aktuell DVD-release, i sin allra sista roll, där han spelar den svenske konungen i Kingsman: The Golden Circle. I Borg spelar han den legendariska sportkommentatorn Bengt Grive - fast idag får man väl inte röka segercigarr längre?


Mer tennis på film:

Främlingar på tåg (Alfred Hitchcock, 1951)
The Garden of the Finzi-Continis (Vittorio De Sica, 1970)
Wimbledon (Richard Loncraine, 2004) - här har McEnroe själv en liten cameo roll!
Match Point (Woody Allen, 2005)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.