måndag 29 januari 2018

FILM: Dagbok för alla mina fans - Greg går från boksuccé till filmsuccé!

Bok nummer nio blev film nummer fyra. Med en ny Greg i huvudrollen.


Bok ett blev film ett, bok två blev film två, bok tre och fyra blev film tre ... och helt logiskt: bok nio blev film fyra. Med nya skådespelare i alla de gamla rollerna!


Dagbok för alla mina fans är en serie med böcker som är älskade över hela världen och författaren Jeff Kinney hör till världens topp tio rikaste författare. Böckerna är tidlösa, vilket på något sätt också gjort dem platslösa. Greg skulle kunna leva nästan var som helst. Han oroar sig för att börja "middle school" och hans äventyr på skolan är pinsamma och tragiska och ibland komiska.

Nyckeln till framgång, har Kinney hävdat, ligger i att hitta på ett omaka par. Greg är självisk och jobbig medan hans bästis Rowley är snäll och vänlig. Greg har illusionen att han skulle kunna bli populär bara han dumpade Rowley ... Men i själva verket är det Rowley som blir populär utan Greg!
Hans snällhet visar sig vara ett vinnande koncept. Liksom hans humor.

Chloe Grace Morets (som slog igenom som Hitgirl och den lilla vampyren i Låt den rätte  komma in, den amerikanska versionen) har en liten men kul roll som fotograf och skribent för skoltidningen. Hennes roll finns inte med i böckerna men det behövs lite fler tjejroller i handlingen. Greg har precis som Jeff två bröder (baserade på Jeffs egna bröder) men till skillnad från Jeff ingen syster (hon fick inte äran att bli förevigad i serieform). Mycket i böckerna har hänt på riktigt och det ökar igenkänningen.

Greg har en hel del gemensamt med Charlie Brown - ni vet, Snobbens ägare. Runt huvud och utstående öron och en frisyr som består av väldigt lite hår.

På det hela taget fungerar övergången från serie till spelfilm bra - mest för att ungarna är så roliga ihop.
Greg, Rowley, Freggley och Chirag verkar ha roligt ihop - och senare även Holly och Patty. Holly kommer inte med förrän i film två och tre i trilogin. Storebror Rodrick har också många roliga repliker.

Alla Dagbok för alla mina fans filmer har relationer som tema.
I ettan relationen mellan Greg och Rowley (Greg får lära sig att bli en bättre vän).
I tvåan relationen mellan de båda bröderna Greg och Roderick (de får båda lära sig att vara schysstare som syskon - lillebror Manny är än så länge för liten för att bli indragen i intrigerna).
I trean relationen mellan Greg och hans pappa.

Varje film har scener som är hur kul som helst. Trean har en av de roligaste scenerna, när Greg och hans pappa är på "Civil War reenactments" och pappan säger att Greg inte behöver oroa sig eftersom "vi vann". Ja, det är innan Greg gör bort sig och förstör skådespelet och alla är efter honom!

Nu finns alla de klassiska Dagbok för mina fans filmerna ute i en samlarbox med massor av kul extramaterial. OCH fyran är också inkluderad!

Fjärde filmen The Long Haul är inte riktigt lika kul som de första tre filmerna, man har inte hittat lika roliga skådespelare till föräldrarna och inte heller till Rodrick och man saknar verkligen interkationen mellan alla kompisarna (Rowley är bara med i en scen, Freggley, Chirag, Holly och Patty är inte med alls).
Men Manny och minigrisen är kul. Extramaterialet är också mycket bra, bland annat där Jeff Kinney berättar om sina tio år med Greg och Dagbok för alla mina fans. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.