tisdag 30 januari 2018

FILM: Three Billboards - Old school western möter modern svart dramakomedi i årets stora Oscarsfavorit

Frances McDormand äger i Three Billboards.


Manus och regi av Martin McDonagh
Titel: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Genre: brittisk-amerikansk svart komedi-dramafilm och modern western.
Medverkande: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, John Hawkes, Peter Dinklage, Lucas Hedges m.fl.
Storbrittanien/USA, 2017
Distribution: Fox Searchlight Pictures

- Det där verkar vara en väldigt bra film!
- Ja, den ska vi se!

Paus.
-Var det någon som uppfattade vad den hette?

True story. Konversationen hördes när trailern  för Three Billboards Outside Ebbing, Missouri   för första gången visades på bio förra terminen.
Förhoppningsvis hittade de tre biobesökarna rätt film. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri har gått från att vara en okänd liten film som slår underifrån till att vara en av årets stora Oscarsfavoriter. Och den går flera gånger om dagen på stora biografer och konkurrerar med blockbusters som Star Wars och MazeRunner. Det här är tveklöst årets roligaste film. Manuset är smart, drivet och svart humoristiskt.
Typiskt brittiskt (eller indie-amerikanskt) på många sätt.
Men medan en engelskspråkig publik skrattar under biovisningen är en svensk publik dödstyst.
Hu vad hemskt! Död! Cancer! Mord! Våldtäkt! N-ordet! Misshandel! Självmord! Inte kan man skratta under en sådan film!
Publiken tar filmen på blodigt allvar. Publiken i landet som Ingmar Bergman uppfostrade med Sjunde inseglet och döden som spelar schack.

Men Three Billboards Outside Ebbing, Missouri är skriven med jävlaranamma och krut i ryggraden och är skriven för att vara rolig. Och trion Frances McDormand, Woody Harrelson, och Sam Rockwell gör det mesta av sina roliga replikväxlingar. Rockwell gör också det mesta av scener där han inte säger något alls. Som när han dansar runt till ABBA-musik i hörlurarna, helt omedveten om att alla runt om honom sörjer en kollega som just begått självmord. Som när han med musik i hörlurarna är helt omedveten om att hela polisstationen står i brand bakom honom. (Seriöst, det verkar farligt det där med hörlurar!) Det finns en liknande "lyssnar på musik och märker inte att det brinner" scen i Pitch Perfect 3, men den hjär scenen är roligare, eftersom den inte försöker så hårt med att vara rolig.

Det bästa med Three Billboards Outside Ebbing, Missouri är att personerna utvecklas hela tiden. De är aldrig statiska. Att McDormans och Rockwells respektive karaktärer ska bli vänner är något som man inte väntar sig när filmen börjar. Men omaka par kan hjälpas åt och dra åt samma håll.

Det är lätt att se filmen som en modern western, med McDormand i John Waynes gamla roll som rättrådig hämnare, och på slutet rider huvudpersonen in i solnedgången ... F'låt kör in i solnedgången. Det här är ju trots allt en modern version av en stad i södra USA och hästarnas hovklapper är förbi.

Man kan ju fråga sig VARFÖR huvudpersonen hyr Three Billboards när alla andra verkar utnyttja twitter och sociala media (typ #Meetoo). Men tack och lov - hon är old school och slagsmålet om de tre reklamtavlorna är något som är påtagligt och symboliskt, liksom den där reklamtavlan med ögonen i The Great Gatsby. Man hade inte  fått samma  filmiska effekt med en massa folk som bara satt och skrev saker på facebook och twitter.

Filmen hade världspremiär vid filmfestivalen i Venedig den 4 september 2017, där den tävlade för Guldlejonet. Den hade biopremiär i USA den 10 november 2017 och i Storbritannien och Sverige den 12 januari 2018.

Vid Oscarsgalan 2018 nominerades filmen till sju Oscars, inklusive för Bästa film, Bästa kvinnliga huvudroll till McDormand, Bästa manliga biroll till både Harrelson och Rockwell, och Bästa originalmanus. Vid Golden Globe-galan 2018 belönades filmen med fyra Golden Globes för Bästa film (drama), Bästa kvinnliga huvudroll (drama) till McDormand, Bästa manliga biroll till Rockwell, och Bästa manus. Filmen var även nominerad för Bästa regi och Bästa filmmusik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.