måndag 29 januari 2018

FILM: Kingsman - The Golden Circle - Inget komediguld i den här uppföljaren

Välskräddad, men inte rolig. I Kingsman 2 är allt större och mer uppblåst, men filmen lyckas aldrig bli spännande.


Regi: Matthew Vaughn
Titel: Kingsman: The Golden Circle
Medverkande: Taron Egerton, Colin Firth, Julianne Moore, Mark Strong, Channing Tatum, Hanna Alström, Jeff Bridges, Halle Berry, Elton John m.fl.
USA/Storbritannien 2017
Fox-Paramount

Taron Egerton är tillbaka som Eggsy, den nyaste agenten i det brittiska spionnätverket Kingsman. Deras täckmantel är kläder, skor och paraplyer. Deras ingång ser ut som ingångnen till en exklusiv skräddare. Egertons roll är att se snygg ut i dyra kläder och att slå ner folk - något han klarar av med råge, men när han ska känna något (som när hans bästa vän och alla andra agenter han känner dött) visar det sig direkt vilket flortunt papper som Kingsman uppföljaren är skrivet på.

På pappret låter det bra med en spionparodi - Mike Myers lyckades ju så bra, förr i tiden. På pappret låter det bra med ännu en serietidning som blir film - Marvel har ju lyckats så bra, både med de tecknade versionerna och med de med skådespelare i. På pappret låter det som en kul grej att Elton John ska spela sig själv. På pappret ser det även ut som en kanongrej med 4 Oscarsvinnare i samma film (Jeff Bridges, Colin Firth, Halle Berry, Julianne More) och hur många kändisar som helst i andra roller - men hur i hela världen har de gått med på att vara med i den här filmen? Fick de över huvud taget se något manus? Halle Berrys Catwoman (belönad med Razzie för sämsta filmroll) ser ut som ett Oscarsvinnande mästerverk i jämförelse. The Kingsman del 2 är knappast The Kings Speech, det har man inte väntat sig. Men man kan åtminstone vänta sig att folk i filmen ska vara roliga eller att manuset ska vara roligt.

Filmen är långsam, långsökt och långtråkig. Och lång. 141 minuter känns som 441 minuter. Handlingen hoppar mellan olika miljöer hela tiden, England, USA, Italien, Sverige ... Men det går inte framåt.

Channing Tatum blir snabbt nerfrusen och inte upptinad förrän i slutet av filmen. Han missar inget.

Slagsmålen håller på i evigheter utan att vara spännande, roliga eller dramatiska. och inte bryr man sig om små saker som logik eller tyngdlagen heller.

Colin Firth lär ha sagt att han ville att hans karaktär skulle förbli död efter att ha blivit skjuten i huvudet i film ett. Det hade varit ett bra beslut. Även för Firth att vägra uppföljaren (vilket han inte gjorde, tyvärr).

Det här är sorgligt nog filmen som innehar Björn Granaths sista roll. Borg hade varit ett mer värdigt slut på en filmkarriär.

Dessutom förväntar sig filmakarna bakom Kingsman 2 att folk ska ha sett och att folk ska minnas den första Kingsman filmen - Bond filmerna förväntar sig aldrig att man ska minnas en massa, för det gör man inte. Det flyter mest ihop till en enda gegga.

Hur mycket skådespelarna än fick betalt får att medverka i den här filmen så är det för lite. Men de slapp kanske genomlida att se den färdiga filmen?

Svenskintresse: Lena Endre och Hanna Ahlström har små roller i filmen. Hanna Ahlström är just nu ruggit bra på bio som Ted Gärdestads andra fru.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.