fredag 19 januari 2018

SCEN: Tomas Ledin regerar i Skarpt Läge på Rondo!

Tomas Ledin på Rondo - Kavajen må vara silver, men showen är guld! Foto Graham

Artist: Tomas Ledin
Titel: Skarpt Läge
Regi: Edward af Sillén
Plats: Rondo, Liseberg, Göteborg
Publik: Fullsatt
Premiär: 18 januari
Bäst: Energin. Höga Kusten. Att Ledin lägger ribban så högt, hela tiden.
Sämst: Att man inte kommer att kunna gå på den här showen så många gånger som man skulle vilja!
Det är en live-upplevelse utan motstycke!
Betyg: 5

Just nu vill jag leva. Orden är Tomas Ledins. Melodin är Tomas Ledins. Showen är - givetvis - Tomas Ledins. Nuet är där Tomas Ledin lever. Han är inte den som vill leva på nostalgi, hans låtar lever och utvecklas organiskt och naturligt och versionerna som levereras i den nya krogshowen på Rondo, Skarpt Läge, är så sanslöst bra. 

Musik är till för att levas

Så mycket har sagts om Ledin och vad han betytt för Sverige och svensk musik och det svenska folket som älskar hans texter - men som Bob Dylan (en av Ledins husgudar) en gång sa: Låttexter är inte till för att läsas som litteratur. Det är melodin som är meningen med musiken. Med Ledin är det lätt att tänka ett snäpp längre: hans låtar som gjorda för att uppföras live! En läst låttext är inte samma sak som en insjungen låttext på skiva. Men en live version av en låt tillför ytterligare en dimension, i alla fall när en rutinerad live artist som Tomas Ledin framför den. Han har förmågan att få låtarna att bli nya och intressanta för varje gång han framför dem - även de hits som hänger med sedan 1970-talet.
Musik är till för att upplevas. Musik är till för att levas. Ledin lever ut sin musik med hela sin essens, under varje sekund av showen.
Mer Showtime med Ledin!
Showtime 2

Showtime var Tomas Ledins debut som krogshowartist och debuten var just på Rondo. Den showen var en 4+ show. Den här nya showen skulle ha kunnat heta Showtime 2 - för tyngdpunkten är just på showandet - fast titeln är nu Skarpt Läge. Och visst har Ledin och hans team vässat krogshowkonceptet ytterligare!
Det här är en annorlunda show än Showtime, som innehöll musikalen om Ledins eget liv och hans karriär (med David Lindgren i rollen som en ung Tomas Ledin) - men på sitt sätt är även Skarpt Läge också en biografi. Fast en musikbiografi där musiken står i fokus.
En konsert i konserten, som utspelar sig på det vackra Capri i Italien, gestaltar sig till en otroligt fin musikalisk upplevelse där Tomas Ledin unplugged spelar några av sina egna favoriter - Bruce Springsteen, Bob Dylan, Janis Joplin. Så här kan man också göra en biografi!

På turné med Höga Kusten

Senare i showen far vi vidare till Höga Kusten, musikerna och Ledin promenerar omkring på "spontan turné" i publikhavet och ställer sig till sist på en provisorisk scen och framför en  folkmusikinspirerad och nyare version av "Ledinklassiker". Men Ledin kommer publiken ännu närmare än så, som när han kanaliserar Treat Williams i Hair och dansar på bordet, eller som när en del av publiken bjuds upp på scenen för att bli en Isabella-kör.

Skarpt Läge lever upp till Showtime förväntningarna och toppar dem. Om Showtime är 4+ skulle man behöva en helt ny betygsskala för Skarpt Läge.
Ledin låter sig inte tyngas ner av den klassikerstämpel som hans låtar fått, utan han förnyar både dem och sig själv hela tiden.
Tomas Ledin på mini-turné med Höga Kusten.

Gränslös musik för gränslös glädje

En hel del av publiken är ung - dvs. har inte minnen av hela Ledins karriär  (eller förstår referenserna i mellansnacken) - vilket är bevis på att musiken inte hör ihop med en viss tid --- eller ens ett visst land. Skarpt Läge är en utmärkt show att bjuda med folk till som aldrig hört Ledin förr --- till exempel musikälskare som inte kan svenska. Musiken och showen talar för sig själva. Det hela är en WOW-upplevelse som går över alla språkgränser. Det är roligt för folk som inte vet vilket stort namn Ledin är, att konstatera att "så här bra musik finns i Sverige!". Ingenting är så roligt som att upptäcka en ny, bra artist och en ny låtskatt! Ingenting är så roligt som att vara den som står för presentationen!

Utflykter till Chile och Gotland

Nu finns det ju några låtar med i Skarpt Läge som är internationella hits och som inte framförs på svenska. Till exempel den spanskspråkiga duetten som Tomas Ledin skrev för sig själv och Agnetha Fältskog (som är skriven på engelska i original) och som fortfarande är mega-stor i Chile. Never Again blev Ya nunca mas. Den framgörs i showen av Ledin tillsammans med Laila Adèle och Fernando Fuentes, som bara är ett par av de duktiga musiker som Ledin omger sig med.

Tänka sig att denna lite smöriga men charmiga duett har samma upphovsman som Snabbköpskassörskan! Man har roligare när man inte håller sig till några regler --- eller några musikgenrer.

Megastjärna med självaktning

Höga Kusten, menade förståsigpåarna, var inte "Tomas Ledins stil" - nu är det en av hans största succéer. Folkmusik och folkrock och modern pop blandas i en enda skön mix och i live-versionen på Rondo blir jag speciellt förtjust i tjejen med fiolen.

Varje megastjärna med självaktning borde försöka att ha med en fiolspelade folkmusiksvirtuos i sitt showkoncept. Bara för att se vad som händer med musiken. Och för att konstatera hur nära olika musikgenrer ligger varandra och att de blir vackrare, roligare och busigare när de överlappar varandra än när de hålls åtskilda i olika fack.
Lysande Ledin, helt enkelt lysande!
En upplevelse att upprepa

Det här är en underbar musikupplevelse och showupplevelse. Tomas Ledin berättar i ett kort mellansnack att han sett en av sina idoler på Sverigebesök hela fyra gånger under samma turné!

Man kanske inte ska ta upp plats fyra gånger på Skarpt Läge på Rondo --- den här showen kommer att bli utsåld snabbt och så många som möjligt förtjänar att få se den! Men att få se, höra och uppleva showen två gånger är väl inte att begära för mycket av ödet?!

Sommaren må vara kort, men Ledins succé är långvarig. Han skapar ett "just nu" som blandar sig med evigheten.

B.Graham

2 kommentarer:

  1. Ja,det var skarpt läge,skit bra och det var på tv alltså inte live för mig,blev förtjust i tjejen med fiolen...vem är det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia Henricsson ?? Isf har jag sett henne i Umeå för några år sedan..

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.