onsdag 3 januari 2018

Den långa vandringen - Martin Widmark och Emilia Dziubak återkommer med sitt tredje sammarbete


Martin Widmark  – "barnens Agatha Christie", "den okrönte kungen av barnlitteraturen", "den mest populäre av 2000-talets svenska barnboksförfattare" – lovorden haglar. Bokjuryfavorit! Med Den långa vandringen fortsätter han ett lyckat svenskt/polskt samarbete efter den hyllade Lilla Sticka i landet Lycka och Huset som vaknade.

Emilia Dziubak är en nytänd stjärna på den polska bilderbokshimlen. Hon utexaminerades 2010 från The Academy of Fine Arts 2010 i Poznan. Lilla Sticka i landet lycka var hennes och Martin Widmarks första samarbete som följdes av Huset som vaknade.

Som hund och katt

Den långa vandringen handlar om en flicka och en pojke som växer upp på varsin sida om havet med sina bästa vänner.

Hon har en katt som heter Missan och  han har en hund som heter Rufus. 

Men när Rufus dör drabbas pojken av apati, en djup depression som han inte kommer ut ur. Ingenting når fram till honom. Inte förrän en katt och en flicka fullbordat sin långa vandring mot frihet och trygghet ... Men flickan och hennes katt Missan har många hinder att övervinna på sin väg. 

Går och går --- och övervinner hinder efter hinder

Hela historien är konstruerad som en gammaldags saga där huvudpersonerna går och går och kämpar och kämpar och möter olika märkliga typer längs vägen - en del är hjälpare och en del är stjälpare i jakten på målet: att finna ett hem.

Det där är en beprövad gammal formula, det har fungerat i otaliga volymer av den fina sagoboken Bland tomtar och troll, det har fungerat i The Hobbit och det fungerar här ...

Det är väldigt tidigt på året att utropa "Det HÄR är årets vackraste bilderbok!". Men det är känslan man får när man läser Den långa vandringen. Det här är så bra, så gediget, så finstämt poetiskt --- gammalt och nytt på en och samma gång, som John Bauer blandat med manga.

Man tröttnar aldrig på detaljerna, man ser varenda hårstrå på den fina hunden och det känns som om man kan klappa den och när den dör sörjer man hunden tillsammans med pojken.

Flickan och mästerkatten som räddare

En fin twist i Den långa vandringen är att här är det flickan som ska rädda pojken - han är fast i en "förtrollning", likt prinsessan på glasberget, och ingen kan komma fram till honom - utom Hon, den rätta. Och hon kommer inte med en pampig springare, hon kommer med en kavat liten katt, förmodligen den kaxigaste sagokatten sedan Mästerkatten i stövlar.

Det här är en bok att gilla, och att återvända till gång på gång. En godnattsaga som håller måttet - på alla sätt och vis.

Den här boken hamnar på favorithyllan!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.