måndag 8 januari 2018

FILM: Från Batman till Inception - Christopher Nolans största verk på UHD

Den invecklade världen utvecklas i Inception.
Christopher Nolans största och bästa verk någonsin är obestridligen Dunkirk. Den fick ingen Golden Globe, men kanske kan den kamma hem en eller flera Oscars? Dunkirk toppar också många listor på 2017 års bästa blockbusster film - framför nya Star Wars och nya Marvel filmerna.

Dunkirk finns nu på DVD, BD och VOD. Och vill man avnjuta Christopher Nolans moderna klassiker i bästa möjliga format finns nu flera av dem på 4K Ultra HD.


Vilken är den bästa Nolan-filmen (förutom Dunkirk)? Många skulle nog lägga sin röst på Inception.
En enkel idé kan vara ovärderlig eller livsfarlig i en framtid där brotten begås i den mänskliga hjärnan. Don Cobb (Leonardo Di Caprio) har en unik förmåga att stjäla information direkt från källan, när hans offer är som mest sårbara - i drömmen.

Handlingen är så pass invecklad att den måste upplevas för att förstå, men ni ska veta att ingenting här lämnas åt slumpen. Precis som i alla bra sci-fi-filmer finns det regler bland all galenskap (exempelvis att en känsla av att falla, precis som i verkligheten, får en att vakna upp från en dröm) och den som försöker hitta hål i berättelsen kan räkna med att misslyckas. Visst är många av birollerna just sekundära och saknar karaktärsutveckling, men det är genom DiCaprios karaktär filmens själ blir något man nästan kan ta på. Det handlar om liv, död, vad som är verkligt och andra gigantiska frågor, men också något så banalt som kärlek.

Specialeffekterna är spektakulära - och utan Inception hade nog inte Marvel filmerna vågat ta ut svängarna så mycket och man hade förmodligen inte satsat så mycket på Doctor Strange ...

Inceptions roll och inflytandet på andra moderna filmer kan knappast underkastas.

Är allt logiskt i filmen? Nej. Som t.ex. repliken att man vet var idéer kommer ifrån och man kan känna igen en planterad idé. De flesta har oftast ingen aning om var idéer kommer ifrån.

Christopher Nolan brukar hyllas - tokhyllas till och med - den enda kritik som han brukar få är att han inte är bra på att skapa kvinnliga rollkaraktärer i sina filmer. 

(I Dunkirk finns t.ex. inga stora kvinnoroller alls, men det är av förklarliga skäl. Man hade inga kvinnliga soldater på den tiden i Dunkirk).

Det finns två standardmodeller i Nolan filmer - femma fatale kvinnan och den kamratliga pojkflickan. De två typerna är också representerade i Inception. Men säga vad man säga vill - Marillon Cotillard och Ellen Page är båda grymt bra i sina roller!

Premiärdatum i Sverige var 23 juli, 2010.

Inception var en stor WOW-upplevelse på bio. Inception på 4K UHD får tillbaka den känslan. När man vill.

Interstellar från 2014.
Om Inception gav sig in i människors drömmar, så ger sig Interstellar ut i rymden.
Premiärdatum i Sverige var den 7 november, 2014. Christopher Nolan har skrivit manus, regisserat och producerat filmen som är baserad på Kip Thornes teorier om gravitationsfält, maskhål och andra hypoteser.

Interstellar, som är ett science fiction-drama, är filosofisk, meditativ, matematisk, visuellt hänförande (Hoyte Van Hoytemas fantastiska foto och knivskarpa bilder kräver en gigantisk bioduk), skickligt agerad av Matthew McConaughey, Anne Hathaway och Jessica Chastain, och väldigt lång, vi snackar tre timmar.

Nolan är i första hand inspirerad av Stanley Kubricks klassiker År 2001 – Ett rymdäventyr. Två andra röda trådar genom filmen är Albert Einsteins relativitetsteori och den walesiske poeten Dylan Thomas samtidigt vackra, sorgsna och livsbejakande dikt Do not go gentle into that good night.

Hela filmen, som utspelas under flera decennier, bygger i stor uträckning på tempoväxlingar, på action i kontrast till livsfilosofi.

Frågan att fundera på hela vägen är hur regissören, som författat manuset tillsammans med sin lillebror Jonathan Nolan, skall knyta samman alla lösa trådar på slutet. Det gör man på ett smart och logiskt sätt, utan att vara övertydliga.


A Tale of Two Batmans

Den bästa Batman någonsin i modern tid. Förutom Lego-Batmans ironiska inkarnation förstås.
Christopher Nolans Batman-trilogi överträffade alla förväntningar och det är lätt att förstå att Batman vs. Superman blev en superbesvikelse efter att ha sett det här. Så lätt går det inte att reboota Batman.
Men det såg ju så lätt ut när Christopher Nolan gjorde Batman Begins!

"You complete me!" - The Dark Knight som den ultimata bromancen!

Batman begins är en origin story som kretsar runt hur Bruce Wayne blir Batman. I huvudrollen finns Christian Bale som Bruce Wayne alias Batman. Alfred Pennyworth, Waynes betjänt spelas av den utomordentlige Michael Caine (bäst i hela filmen). Rachel Dawes, Waynes vän och advokat och kärleksintresse i filmen spelas av Katie Holmes. James Gordon, poliskommissarien i Gotham City spelas av Gary Oldman (som nyss mottog en Golden Globe för sitt porträtt av Churchill. Lucius Fox, mannen som har hand om Wayne Enterprises och även en god vän till Wayne spelas av Morgan Freeman. Antagonisterna i filmen är många, men listan toppas av Henri Ducard, en av Batmans största fiender, expert på kampsport och på att vifta teatraliskt med svärd (som i Star Wars) och han spelas av Liam Neeson, som verkar som klippt och skuren för rollen. Jonathan Crane alias Scarecrow, spelas av Cillian Murphy och Carmine Falcone, porträtteras av Tom Wilkinson.

Filmen hade biopremiär 15 juni 2005, och fick två uppföljare, The Dark Knight 2008 ochThe Dark Knight Rises 2012. Batman Begins är den första i trilogin The Dark Knight Trilogy.

Gotham city (spelat av Chicago, förbättrat med datoranimationer) har sällan sett läckrare ut. Michael Caine, som Bruce Waynes betjänt, och Morgan Freeman, som uppfinnaren som skapar Batmobilen och andra häftiga hjälpmedel till hjälten, ger med sin naturliga auktoritet en charm och värme som lite grann saknats i de tidigare filmerna.

Här finns action och häftiga effekter, men framför allt har man satsat på en vettig intrig och bra skådisar. Christian Bale – lika trovärdig som hjälte med kraftfull utstrålning, som när han är den sårbare och grubblande Bruce Wayne – är tveklöst den bästa Batman hittills.

Ovanligt många skurkar medverkar i den första filmen, mest färgstark är Cillian Murphys ondskefulla psykiater.

Hur toppar man detta? Svar: med att ta fram Jokern i leken! Heath Ledgers sista roll har nått mytologisk status vid det här laget. Något som många tagit upp, nu senast Sara Bergmark Elfgren i sin nya bokk Norra Latin som handlar om faran med masker och att bli ett med sin roll ...

The Dark Knight är den näst mest framgångsrika Batman-filmen någonsin och den sextonde mest inkomstbringande filmen genom tiderna (och den första Batman filmen som inte har ordet Batman i titeln ...)

Scenen med de två båtarna är idag en klassiker inom seriefilmsgenren.

Handlingen är förresten löst baserad på Charles Dickens A Tale of Two Cities - som än idag är världens mest sålda roman! (Bara Bibeln och Shakespeares samlade verk har sålt mer - och ingen av dem är romaner).

Sensmoral: Världen är en hård plats där kampen för det goda aldrig tar slut och vi alla måste slåss mot ondskan inom oss. Där det är svårt att se skillnaden mellan skurkar och hjältar. Även den som startar med den godaste av viljor kan förvandlas till en hänsynslös hämnare.

Förutom Charles Dickens påminner handlingen också om en svensk dikt av Per Lagerqvist: Ångest blev min arvedel ...

Slutligen: toppa din förtrollande samling av Christopher Nolan filmer med The Prestige - som är full av trollerittrick. 

Filmens manus är baserat på Christopher Priests roman Skenverk från 1995.

Handlingen är inte speciellt logisk och dupliceringsmaskinen som det trollas med påminner lite om den som gjorde massor av kopior av Dupontarnas hattar i Tintin och Hajsjön. Men här kan man se Bale och Kane samarbeta innan de blev Batman och Butlern!

Hugh Jackman gör för ovanlighetens skull en roll där han inte sjunger och dansar eller är Wolverine.

Hämndhistorien haltar på något sätt. Egentligen borde väl Jackmans karaktär hämnas på Bales karaktär (eftersom han orsakat flickvännens död) men det tar man aldrig itu med.

Vad jag minns bäst av premiären på bio är Michael Caine och hans kommentar om trollkarlar och illusionister - att de behöver en bra distraktion.
- Och den bästa distraktionen är Scarlett Johansson i en för liten klänning, sa Michael Caine.
- Jag skulle bli mer distraherad av Hugh Jackman i en för liten klänning, sa jag.

Och det är en sanning som fortfarande stämmer!

Se även Hugh Jackman i Golden Globe vinnaren The Greatest Showman!

BGInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.