lördag 20 januari 2018

SCEN: The Greatest Cinema Hits - En sanslöst vacker bioupplevelse utan filmduk!


Lights! Camera! Music!


Titel: The Greatest Cinema Hits
Medverkande: The Cinema Symphony Orchestra
Plats: Stora salen, Göteborgs Konserthus
Speltid: 2 timmar och 20 minuter, inklusive paus
Arrangör: Eurospectacles SARL

Lights! Camera! Music!

Titanic, Raiders of the Lost Ark, Pirates of the Caribbean, Fame, ET
... Vad vore dessa megastora biosuccéer utan sin odödliga musik? Och är det inte dags att musiken får ta plats på scenen istället för att bara vara bakgrundsridå till alla kända skådespelare och tjusiga miljöer?

The Cinema Symphony Orchestra är en internationell orkester som har specialiserat sig på att spela musik som är känd från filmens värld - främst de stora, episka Hollywood filmerna. Men på programmet står också pampig musik från Game of Thrones och Lost, samt musik från de älskade, brittiska Harry Potter filmerna.

I publiken finns både filmälskare och musikälskare --- några har Gryffindor halsdukar på sig, ingen har Gandalf hatt. 1-0 till Harry Potter fansen för dedikation.

Ingen pompa utan musikaliska omständigheter

De stora filmäventyren skulle inte vara desamma utan den pampiga musiken. Vare sig man tänker på Out of Africa, Laurence of Arabia, Star Wars eller någon annan film med mycket sand i. Musiken är en viktig del för att skapa filmupplevelsen och idag höjs pulsen hos Star Wars fans bara de hör introt till den numera klassiska musiken från 1977 - redan innan filmen har börjat. Men är inte introt till Superman med Christopher Reeves ännu pampigare, egentligen?
Harry Potter musiken med live harpa och stråkensemble!


En hel del filmer använder sig av symfoniorkester när de ska spela in sitt soundtrack. London Symphony Orchestra har varit flitigt anlitade till exempel för att göra musiken till Harry Potter filmerna. Rivaliserande The London Philharmonic Orchestra anlitades för de rivaliseriande The Lord of the Rings filmerna. Vare sig det gäller Harry Potter eller The Lord of the Rings så har man från början varit ute efter det pampiga symfoniorkestersoundet.  Givetvis är det nu roligt att se musikerna "in action" och se live hur temamusiken växer fram. Speciellt kul är det med harpan i Harry Potter temat. Men likheten kvarstår, att något som gjorts för filminspelningen av en symfoniorkester nu spelas upp av en annan symfoniorkester.

Det som blir riktigt roligt och häftigt och oväntat och annorlunda är när spår som inte alls förknippas med symfoniorkestrar framförs! Som Mission Impossible temat, öppningsnumret till förra årets stora Oscarsvinnare La La Land eller öppningsnumret till musikaldramat Saturday Night Fever.

Staying Alive, denna klassiska discodänga av the Bee Gees, får en helt ny, vacker. glittrig discodräkt när låten pånyttföds i symfoniversion.

Dirigenten är riktigt spexig och kanaliserar John Travoltas dansande gång i de slängiga rörelserna.
Stående ovationer för föreställningen!

När Mission Impossible temat spelas bestämmer han sig för att ta en kort paus och lämna orkestern, som glatt spelar vidare. Ska han själv ut på hemligt uppdrag? Eller är det en "Mission Impossible" att dirigera låten?

Tvärflöjten leder dansen

La La Lands öppningsnummer  Another Day of Sun,är en scen där massor av människor sjunger och dansar tillsammans på en motorväg, och i symfoniversionen tar instrumenten över sången och dansen. "Sång och danssolist" nummer ett är tvärflöjten - sedan hakar andra instrument på, ett efter ett, tills slutligen alla instrumenten dansar tillsammans. Tvärflöjtisen får många ovationer. Det här är ett färgglatt och intressant nummer som tar en hel del oväntade vändningar.

På något sätt påminner dirigenten om en trollkarl som viftar med sitt trollspö, "Wingardium Leviosa!", när Harry Potter temat lyfter och detta nummer får flest ovationer under kvällen.

En yngre och annorlunda publik har lockats till Konserthuset och alla har leenden på läpparna när de lämnar salen.

Konsertupplevelsen är på turné i hela Sverige, så håll ögon och öron öppna om The Greatest Cinema Hits kommer till ett konserthus nära dig!

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.