måndag 15 januari 2018

FILM: Det (2017) - Bill Skarsgård briljerar som clownen Pennywise! - Tävla och Vinn!

Bill Skarsgårds fejs döljs bakom en röd ballong - och tonvis med smink..

IT-bubblan håller på att spricka ...
Andy Muschietti
Originaltitel: It
Medverkande: Jaeden Lieberher, Bill Skarsgård m.fl.
USA, 2017
Warner Bros.

Huvudpersonerna i Det utgörs av ett gäng vänner i tonårshierarkins bottenskikt, sex killar och en tjej, så filmen har snabbt etablerat sig som ett #Metoo objekt - här är återigen en Smurfette-film från Hollywood, med massor av olika killar som alla har olika egenskaper, och en enda tjej som har som egenskap att vara tjej - hon får vara sexobjekt, sexuellt offer och/eller bli kidnappad och vara "damsel in distress" som måste räddas av killarna. Tjejen i Det uppfyller alla kriterierna på listan. Inklusive bli kidnappad och räddad i tredje akten.

Det hemskaste i filmen är inte den onda demonen utan ungarnas vardagsliv. De är alla mobbade av rejält elaka ungar och dessutom finns det inga vuxna som bryr sig. Vem har värst föräldrar? Beverly som har en pappa som förgriper sig sexuellt på sin dotter, eller Mike som tvingas slakta får i stället för att gå i skolan? Eller är det någon av de andra fem? De refererar till sig själva som "The Loser Club", men sanningen är att i Derry finns det inga vinnare. 

När en ondskefull demon dyker upp, som verkar ha som favoritform en bitsk clown (spelad av svenske Bill Skarsgård) är det liksom bara ännu en sak för loser-ungarna att ta itu med. Man tycker att de borde blivit luttrade av hemskheterna de utsätts för hemmavid, och de har de kanske också blivit - innan filmen är slut har Pennywise blivit rejält sårad och själv lärt sig hur det är att bli rädd.

Själva Pennywise-karaktären påminner om de där varelserna, boggarts, i Harry Potter böckerna, varelser som förvandlar sig till det som man är mest rädd för - vare sig det är Professor Snape eller en Dementor eller Voldemort. Pennywise är snäppet duktigare när det gäller förvandlingar. Pennywise kan till och med förvandla sig till en köksvask. (Så om du är rädd för disken - passa dig för Pennywise!) Liksom när det gäller boggarts är nyckeln till framgång att inte blir rädd, att skratta åt eländet, för då försvinner Det. Så Pennywise är en clown som mest av allt är rädd för att bli utskrattad?

Filmen har massor av så kallade "jump scares" och alla klassiska skräckgrejor radas upp, som i en skräckantologi. Försöker filmen för mycket? Nej, det finns en logik bakom upplägget, Pennywise kan ju förvandla sig till vilka hemskheter som helst och ungarna är tydligen rädda för alla de gamla vanliga skräckfilmsgrejorna. Fast man kan fråga sig varför Pennywise inte förvandlar sig till ungarnas hemska föräldrar eller ett får som ska slaktas --- och är clowner så hemska, egentligen?  Och skulle någon vettig unge på 1980-talet bry sig om en pappersbåt? Kanske om filmen utspelat sig på 1950-talet (som boken) men på 1980-talet fanns massor av bättre och finare leksaker.  Dator och video och TV-spel kom på bred front. Idag verkar alla ungar ha dator, i:pad, mobiler och massor av dyr elektronisk underhållning ... Pappersbåtar? Nej tack. Och alla är för upptagna med att leta Pokemons för att se något annat i landskapsbilden. 

När det gäller clownmetaforen: Likheten mellan "skratt" och "skräck" är att det är genrer som förväntas framkalla någon slags fysisk respons ... Och det går inte att skratta åt samma skämt hur många gånger som helst. Inte går det heller att bli rädd för samma saker heller, så det är inte konstigt att ungarna slutar vara rädda och ger sig på Pennywise, men han undkommer ändå, eftersom de ska bli en film två, med ungarna som vuxna.

Det är mycket bra gjort att dela filmen i två halvor! På så sätt får barndomen ta rejält med plats, istället för att bara vara förspel till att alla blir vuxna och ska förgöra clownen en gång för alla.

I nästa film kommer alla att spelas av vuxna skådespelare - men Bill Skarsgård består i rollistan!
Filmen Det finns på massor av "best of" listor när det gäller 2017 års bästa filmer.
Det är inte en perfekt skräckfilm, men det är ändå en av de bästa som gjorts på mycket, mycket länge. Mest tack vare en svensk rollprestation ... För Bill Skarsgård är filmen och rollprestationen en enastående triumf!

Det är också den mest framgångsrika skräckfilmen någonsin!

TÄVLA OCH VINN!

Tävla och vinn filmen DET på DVD & BD!
Maila: bokpanda@gmail.com före den 1 februari 2018
och svara på en enkel fråga: vad är det för färg på Dets ballong?
Före den 2 februari 2018.
Ämne: Det!
Första pris: Tim Currys DET på BD och Bill Skarsgårds DET på DVD.
Andra och tredje pris: DET (2017) på DVD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.