tisdag 20 december 2016

Paulo Coelho Vänskap Kalender 2017 - Ett gott nytt år tillbringas i en gyllene orchidéskogPaulo Coelho
Vänskap. Kalender 2017.
Illustrationer: Catalina Estrada
Originalets titel: Amizade
Översättning: Örjan Sjögren
ISBN: 9789170284779
Bazar


"Vänskapen har samma egenskaper som en flod, den går runt klippor, anpassar sig efter dalar och berg, ibland förvandlar den sig till en sjö tills sänkan är full och den kan fortsätta sin väg".
- ur: Vänskap. Kalender 2017.

30 år med Paulo Coelho böcker firas med temat vänskap. Vad kunde väl vara mer passande?
Paulo Coelho debuterade 1987 med Pilgrimsresan som följdes upp av Alkemisten 1988, romanen som skulle göra honom världsberömd. Med 40 miljoner sålda exemplar är Alkemisten en av tidernas mest sålda bok. Boken har översatts till 73 språk och getts ut i 160 länder. I juni 2016 hade Alkemisten legat 401 veckor på New York Times bestseller list, vilket är världsrekord.

Övergav juridikstudier för pilgrimsvandring


Och allt började med att Paulo hoppade av sina juridikstudier och gick en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela och skrev om det. Paulo Coelho spelar även en viktig roll i årets jubilerande Julstämning 110 år - han inspirerade Agneta Sjödin till att gå en egen pilgrimsvandring till Santiago de Compostela, vilket hon har skrivit en spännande artikel om. Det är inte många intervjuobjekt som får sin intervjuare att gå så långt!

En jultradition (som är något nyare än Julstämning 110 år) är att det kommer ut en ny Paulo Coelho kalender med färgstarka bilder av Catalina Estrada. Förra årets kalender sålde slut rekordsnabbt. Förra årets tema var Mod och på omslaget fanns det kaniner. Årets tema är Vänskap och på omslaget finns det lejon. Eftersom det heter "modig som en kanin" och "trofast som ett lejon"? Nej, så enkelt är det inte, bilderna är väldigt komplexa och detaljrika och varenda millimeter av ett Catalina Estrada uppslag är fullt av färg och liv.

Inspireras av naturen överdåd


Redan 2008 utropades Catalina Estrada till en av de bästa i Europa när det gäller konst och grafisk design, när en amerikansk specialtidskrift gjorde en topp-tolv-lista. Catalina Estrada bor i Barcelona sedan 1999, men hon är från Colombia, född i Medellín, och utbildade sig i grafisk design i Universidad Pontificia Bolivariana. Hon har så olika uppdragsgivare som Paul Smith, Coca-Cola, Microsoft Zune, Sony Music, Cámper, Nike, Levis, Smart, Lexus, och, givetvis, Paulo Coelho. Estrada har också designat det nya bästsäljande omslaget till Alkemisten.

Catalina Estrada inspireras mycket av naturen, i sann Henri Rousseau anda, och det myllrar av djur och växter på hennes bilder. Catalina Estrada har även gjort sagoillustrationer och hennes "Rödluvan och vargen" är något alldeles extra.

Mer är mycket mer


"De enkla sakerna är de mest speciella och det är bara de visa som lyckas se dem." är ett klassiskt Paulo Coelho citat. Men mycket av charmen med Catalina Estrada är precis det motsatta - här är det överdåd toppat med överdåd, inte "less is more" utan definitivt "more is much more" som är ledstjärnan.

Men som Paoulo Coelho också sagt (eller snarare skrivit): "Du behöver inte visa att den andres väg är fel för att du ska kunna tro på din egen väg". Enkelhet är överreklamerat, varför nöja sig med en färg när man kan få flerfärgstryck? Catalina Estrada får grafisk design att kännas organisk och flödande och naturlig och personlig.

Vardagsmagi för varje dag

Paulo Coelho anses av många vara en ordens alkemist, utövare av en magisk realism som ger både magi och verklighet till vardagen. Illustrationerna av Catalina Estrada förgyller i alla fall varje dag, hela året, med sin sprudlande färgglädje och sina organiska former. Ofta arbetar hon med en bård som för tankarna till morisk konst och infogar sedan massor av blommor, fåglar, rutor, solar, blad, hjärtan och så vidare i intrikata mönster och  med en färgprakt som påminner om Sydamerika och även Gauguin och Rousseau. För mycket av det goda kan var underbart! Och man kan aldrig få för mycket färgprakt. Som någon slags kurbitser, långt från Dalarna, blommorna behöver inte föreställa någon speciell art, men de finns överallt och utplånar tomrummet.

Hemlandet inspirerar fortfarande


Catalina Estrada har alltid älskat den magiskt vackra naturen i sitt hemland och starka färger och det är en kärlek som genomsyrar hela vänskapskalendern. Som citaten förkunnar: "På något sätt är glädjen smittsam liksom entusiasmen och kärleken." Det sammanfattar Estradas konst på ett bra sätt. Glädje som smittar av sig och sprider sig, snabbare än en epidemi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.