onsdag 14 december 2016

FILM: Central Intelligence - O-rolig komedi utan central intelligens
Central Intelligence är en film där intelligensen absolut inte är central. Den är inte ens perifer.

Kort sammanfattning av handlingen: "Bob var en gång klassens största mobboffer men har idag blivit en livsfarlig CIA-agent. I samband med en återförening på hans gamla gymnasieskola rekryterar han skoltidens coolaste snubbe, numera en revisor som mest längtar tillbaka till sina glansdagar. Hans oberäknelige nya partner tar honom från den trygga kontorstillvaron till en värld full av skottlossningar, svek och spionage – en värld där de både riskerar att dödas på fler sätt än vad till och med han kan räkna till."


Komedi måste inte vara smart, men den behöver åtminstone vara rolig på något plan, actionkomedi behöver inte vara rolig ofta, men då ska komedin varvas med action.

Här finns det ingen komedi att varva action med och vad som är värre: det blir i stort sett ingen action.

Halva filmen är en lång och seg startsträcka (vilket är ovanligt i en amerikansk actionkomedi, felet brukar snarare vara att de inte försöker etablera sina karaktärer. Här etableras karaktärerna som sagt i en halv film och tjugo år tillbaka i tiden, utan att man vare sig lär känna dem eller känna för dem.

Det är mästerligt hur man lyckas vara så genomusel så länge. The Rock brukar i alla fall kunna leverera action och Kevin Hart kan vara rolig och ÄR mycket roligare när han bara babblar på som sig själv. Utan manus. Han är också roligare som vit kanin i Husdjurens hemliga liv.

Filmen har också genomgående homofobiska tendenser vilket gör den ännu o-roligare. Dessutom skojas det om gamla filmer, typ Sixteen Candles och Road House och skämten hade förmodligen inte varit roligare om man sett filmerna. The Rock - här kallad Ben Stone - säger att han alltid drömt om att vara Molly Ringwald. Skådespelarna pausar för att låta publiken skratta ... och det hörs inget skratt. Det är som en dålig revy med underpresterade skådisar, och precis när man tror att det inte kan bli sämre, gräver de ner sig ytterligare en bit.
Det roligaste skämtet är om en grävling (det säger allt om filmen) och på slutet går de två på sin high school reunion tillsammans. Vilket hela filmen verkar varit ett upplägg för. Ett antiklimax efter en lång, lång, lång film som hela tiden varit ett antiklimax. En actionkomedi utan komedi och med förvånansvärt små smulor av action.

Vad Amy Ryan och Aaron Paul gör i den här soppan ser de själva ut att undra.Regi: Regi: Rawson Marshall Thurber, USA, 2016

Titel: Central Intelligence

Medverkande: Dwayne "The Rock" Johnson, Kevin Hart, Amy Ryan, Aaron Paul, Danielle Nicolet, Jason Bateman, Ryan Hansen, Tim Griffin, Timothy John Smith m.fl.

USA, 2016

Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.