lördag 31 december 2016

Högtider


Högtider året runt och livet ut
- Livet är en fest!

Matilda Berg, Moa Edlund
Högtider året runt och livet ut
ISBN: 9789155263904
Bokförlaget Semic
"Jag håller på att plocka undan allt julpynt innan nyår, men det blir så tomt efter det!"... Sorgset sagt av en bekant under mellandagarna i år. Men om du gillar dina juldekorationer så måste du inte alls "avjula" till nyår (alltså: det nya året som börjar den första januari). Affärerna avjular, för att de vill kränga nyårspynt istället, men julen är inte slut för att juldagen är över och för att mellandagsrean startar redan på annandagen (som förresten är en helgdag och borde vara en shopping-fri dag).

En höjdpunkt i julfirandet i många länder (speciellt i den spansktalande världen) är trettonhelgen, för det var då de tre vise männen kom fram och gav det lilla Jesusbarnet presenter. Trettonhelgen är egentligen den helg som man borde fira med presenter, inte julafton eller juldagen. Så man kan lugnt säga att det är jul ett tag till. Varför inte fira trettonhelgen rejält, även om du inte talar flytande spanska?

Trettonhelgen är den sista julhelgen, men julen varar egentligen till tjugondedag Knut, i alla fall i de nordiska länderna. Knut har namnsdag den 13 januari, och då är julen slut. "Tjugondedag Knut kör julen ut ..." så går den gamla ramsan. Men vem var egentligen den där Knut? Knut Lavard var en dansk prins som den 7 januari 1131 blev mördad, sannolikt av sin kusin och rival Magnus Nilsson (som var vald till svensk kung i Västergötland). Knut blev senare helgonförklarad, firad med Knutsgillena och har sin egen dag i almanackan.

Gillar du att fira nyår, behöver du inte begränsa dig till det vanliga nyårsfirandet (mellan den 31 december och 1 januari) - det finns massor av olika nyår att fira!

Boken Högtider har verkligen strävat efter att vara inkluderande på många olika sätt. Vad du än tror på, vad du än gillar, Star Wars, Harry Potter, hobbitar eller kanelbullar, nog kan du fira! Det finns semlans dag, kanelbullens dag, punchrullens dag, gräddtårtans dag, alla småkakornas dag ... Det finns en hel kak-kalender!

Alla Star Wars fans kan fira rejält den fjärde maj - med en göteborgsaktig vits! May the Forth be with you! (Eller: May the Force be with you, som de säger i filmerna!). Harry Potter fans, Tolkien fans, Liftarens guide till galaxen fans ... alla har de sina egna helgdagar att fira!


Efter en stunds läsning verkar hela året så fulltecknat med olika dagar
med olika firande (allt och alla verkar ha sin egen dag numera) att man önskar att någon kunde instifta en "fira ingenting dag" för en välbehövlig paus. Det närmaste man kommer detta är köpfria dagen, en dag man inte ska köpa någonting. Men eftersom denna dag ligger så nära Black Friday -  köp-allt-vad-du-kan dagen - så räcker säkert Black Friday shoppingen även till köpfria dagen. Det går inte att handla till max varenda dag.

Man kan också fira den shopping-fria dagen. Ett av de lättsammaste firandena att leva upp till!


Du väljer själv vad du firar och hur mycket du firar. Och en del firanden som kan upplevas som nya är i själva verket mycket gamla. Högtider är en praktisk liten bok med alla möjliga fester och firanden i en annorlunda mix. Livet är en fest!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.