fredag 16 december 2016

Den viktiga barnmusiken - Jojjes klassiska barnvisor i symfonisk tappning

Jojjes klassiska barnvisor
- Knasigt, coolt och snillrikt på grammisnominerad skiva


Bra barnmusik växer inte på träd. Inte ens på Kalles klätterträd. Vill man att det ska bli barnmusiksommar så får någon ta och sätta fart ... Och vad passar väl bättre än att ge ut Jojje Wadenius klassiker i nytt arrangemang och med storslagen uppbackning av Göteborgs Symfoniker.

Jojjes klassiska barnvisor, utgiven på Nilento Records, är nu mycket glädjande grammisnominerad i kategorin Årets Barnalbum 2016. Medverkar på albumet gör: Jojje Wadenius, Trio X och Göteborgs Symfoniker med dirigent Christoffer Nobin, och arrangemangen är av Martin Östergren.

Många av Jojjes stora favoriter har texter av barnboksnestorn Barbro Lindgren, men här finns även Jojje-barnvisor med text av Kenneth Gärdestad, Olle Landström och James Hollingworth. Här samsas det speciella med det vardagliga. Det knasiga och det finstämda. Balladliknande melodier och låtar med fullt ös på alla cylindrar. "Åka bil" kan man kolla in på Youtube (och bli sugen på att köpa resten av skivan). Moderna klassiker som "Jag vill ha en hund, en blå" och "Mitt lilla barn" och "Goda’ goda’" fortsätter hitta lyssnare i nya generationer. Lugnare musik varvas med lite jazzigare upptempolåtar, det finns ingen speciell genre för barnmusik egentligen, det är bara det att den ska få vara bra.
Det finns så stor variation inom barnlitteraturen idag (både den svenska och den importerade) men när det gäller barnmusiken blir det oftast så att barn får nöja sig med det kommersiella utbudet och de fastnar ofta för att kolla in Melodifestivalen på SVT play gång på gång.

"Barn tar ju till sig det som blir serverat. Om man skär ner på musiken i skolorna och inte har lärare som kan traktera instrument, då blir det bara det kommersiella utbudet som finns kvar och det är lite synd, eftersom det ofta är ganska enkelspårigt. Därför är det också viktigt för mig att det jag skriver i huvudsak spelas av riktiga musiker, så att alla nyanser finns med i det som presenteras," är Jojje Wadenius egen kommentar till det lite ensidiga musikutbudet i Sverige (och det gäller inte bara barnmusiken) och det är mycket glädjande att se och höra Jojje Wadenius musik spelas av "riktiga musiker" - med råge!

Dessutom brukar Martin Östergren alltid göra bra och spännande arrangemang (och inte bra när det gäller barnmusik!). Det är fallet även på den här plattan.

Jojje Wadenius brukar börja med texten när han jobbar fram sina musikaliska mästerverk och det har gett en stor variation bland hans låtar och dess olika stämningar.

Ett favoritsamarbete är det med Barbro Lindgren - mötet mellan Jojje och Barbro har verkligen gett mycket för den svenska visskatten! 

"Barbro har betytt väldigt mycket ... Framför allt så var det ju Barbros texter som inspirerade mig till musiken på "Goda’ goda’", och det är jag väldigt tacksam för. Barbro är hur skön som helst och mycket lätt att jobba med - allt är OK med henne!" är Jojje Wadenius egna ord om den svenska barnlitteraturens "grand old lady".

"Kalles klätterträd", "Mitt lilla barn", "Min mask" och "Jag är det fulaste som finns" ... Jojje Wadenius har gett den svenska musikskatten så många efterfrågade och älskade låtar.

Det är otroligt pampigt att höra Jojje Wadenius musik framföras av Göteborgs Symfoniker. Det är imponerade att höra dem på plats, men stämningen fångas också fint på skivan. Hoppas att det kommer att bli fler samarbeten i de här stilen i framtiden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.