söndag 11 december 2016

FILM: Star Trek revisited - Det mörka hotet finns kvar, även i framtiden


Besättningen på Enterprise kallas hem när ett fruktansvärt terrordåd utförts av någon inom deras egen organisation. Stjärnflottan, och allt den står för, förintas, och världen befinner sig i kris. 

I denna krigshärjade värld, leder kapten Kirk jakten efter den livsfarlige man som i sig själv är ett massförstörelsevapen, en jakt som även är en personlig vendetta. 

Våra hjältar tvingas in i ett episkt schackspel på liv och död, ett spel där kärlek och vänskap står på spel och Kirk måste offra allt för den enda familj han någonsin haft: sin besättning.

Star Trek revisited. Det mörka hotet finns kvar, även i framtiden

Hjälte och skurk - egentligen en och samma person iStar Trek into DarknessStar Trek into Darkness
Regi: J.J. Abrams
Medverkande: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch, m.fl.
DVD
Terrorism. Har alltid funnits under en eller annan benämning (eller eufimism), men efter den 11 september 2001 upplevde amerikanerna det i stor skala - och på hemmaplan. Detta verkliga tragiska drama har satt sina spår i amerikansk film, både i de realistiska dramerna och film noir-eposen och i popcornsfilmerna, de episka actionfilmerna. Star Trekåterföddes 2009 - den nye Kirk och den nye Spock jagar en terrorist som rest genom tid och rum för att hämnas. Men detta var ingenting vad som väntar Kirk och Spock i uppföljaren: Star Trek into Darkness. Större, mörkare, mäktigare och bättre skurk. Benedict Cumberbatch.
Cumberbatch är mest känd för en hjälteroll - han är den nye Sherlock Holmes i BBC-serien Sherlock. Vad gör stora block buster-regissörer när de kopplar av? Svar: de ser på TV. Både J.J. Abrams (Star Trek into Darkness) och Peter Jackson (The Hobbit) ville ha Cumberbatch som skurk - för hans röst är perfekt för detta. Ingen gör en skurk så bra som en brittisk karaktärsskådespelare.
Dessutom verkar amerikanska skådespelare mer ovilliga att ta "bad guy" rollerna, de kan gärna gå till "utlänningar". Ben Kingsley spelade "terroristen" i Iron Man 3, Tom Hardy i Bat Man 3 (The Dark Knight Rises) och nu Benedict Cumberbatch i Star Trek into Darkness
Cumberbatch lyckas utstråla hot och mörker bara genom att finnas med i bildrutan. Hans röst är lugn och tyst, han rör sig kontrollerat.
Kontrasten till Kirk (Chris Pine) och Spock (Zachary Quintos) kunde inte ha blivit större.   
Dessutom är det inte helt klart vem som är skurken eller rättare sagt vem som är det huvudsakliga hotet. Det tar också tid innan folks verkliga identiteter avslöjas. "I am Kahn" kommer att gå till de klassiska replikerna bland alla sci-fi fans, liksom "The enemy of my enemy is my friend".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.