fredag 16 december 2016

Lasse Dahlqvists låtskatt i vacker nytolkning

Lasse Dahlquist i våra hjärtan


Lasse Dahlquist har skrivit så många hits att han själv skulle kunna fylla en hel allsångssommar. Har det förresten någonsin funnits en allsångssommar utan Lasse Dahlquist låtar? Det är svårt att tänka sig det!

Gå upp och pröva dina vingar, Kalle på spången, Lite grann från ovan, De´ä´dans på Brännö brygga, Stuvarevalsen, Vi klarar oss nog ändå ....

Lasse Dahlqvist har skrivit över 600 låtar.

De lärde må tvista om vem som är mest Göteborg, Lasse Dahlquist eller Håkan Hellström. Men Lasse Dahlqvist skrev i alla fall superhiten Välkommen till Göteborg innan Håkan ens var påtänkt. (Känn ingen sorg för det, Håkan).

Lasse Dahlquist – i våra hjärtan är den senaste skivan från Göteborg Wind Orchestra och här tolkar orkestern med gäster Lasse Dahlquists musik. Skivan har framkommit som ett samarbete mellan GWO, Vänföreningen GWO och Lasse Dahlquist-sällskapet.

Stefan Ljungqvist är en känd och folkkär göteborgare som under sin karriär obehindrat växlat mellan opera, visa, revy, musikal, TV och film. Han är också en framstående tolkare av Lasse Dahlquist och han, liksom GWO, har ett Lasse Dahlquist-stipendium i bagaget.

Lasse Dahlquist skrev flera hits och kända filmmelodier till vännen och kollegan Edvard Persson, och dessa framförs på den nya plattan med bravur av den skånske folkkäre trubaduren Hasse  ”Kvinnaböske” Andersson, som har helt rätt pondus, röst och dialekt för att tolka Lasse Dahlquists Edvard Persson låtar. Medverkar på plattan gör även Kören Flottans Män och Brunnsbo Musikklasser.

Lasse Dahlquist var och är en Sveriges mest folkkära artister och låtskrivare.

Hans visor har ger också träffsäkra musikaliska bilder av sin tid. Man har en bild av det inspirerade musikaliska geniet, men många stora hits och oförglömliga låtar var beställningsjobb, bland annat till filmer.

Gå upp och pröva dina vingar (som ingen allsångssommar kan vara utan) skrevs till exempel till
filmen Örnungar - i filmen framför Lasse Dahlquist och det unga stjärnskottet Alice Babs låten tillsammans. Medverkar på en vers gör även den då populäre barnskådespelaren "Kajan" Hjelm, när det sjungs om att åldern inte spelar någon roll, för "vi har ej satt några gränser". Örnungar är svensk filmhistorias första och hitintills enda film som handlar om segelflygning. Alice Babs genomförde själv alla sina stunts och all segelflygning i filmen. Örnungar räknas också som Lasse Dahlqvists bästa och mest framgångsrika filmroll - även om det knappast slog gnistor mellan honom och den mycket yngre Alice Babs, som då var nygift och Alice Babs man stod svartsjukt och blängde på Lasse under filminspelningen, speciellt under slutscenens filmkyss.

Lasses Dahlquists och Edvard Perssons vägar korsades förmodligen för första gången i folkparkerna i början av 1930-talet. Edvard hade redan sjungit in flera Lasse Dahlquist låtar och Lasse Dahlquist blev något av "kunlig hovleverantör" till den store stjärnan från Skåne. Det är Lasse Dahlquist som skrivit många av Edvard Persson filmernas mest älskade örhängen, som till exempel Kalle på Spången, Lite grann från ovan, En sjöman till häst och Vi klarar oss nog ändå.

Det känns rätt och tryggt att låta Hasse Andersson med sin gemytliga skånska stämma och pondus nytolka dessa klassiker. Man ser det så där lite lagom från ovan.


På samma sätt passar Stefan Ljungqvist utmärkt som sångare till de flesta av Lasse Dahlquists andra stora hits, eftersom det är låtar som man förknippar med Göteborg. På samma självklara sätt som man förknippar  både Stefan och Lasse med Göteborg. Dialekten gör sitt till helheten och gemytet.

Lasse Dahlquist debuterade 1932 i filmen Muntra Musikanter, men en av Lasses viktigaste filmer är Gamla Masthuggspojkar, eftersom den är svensk films första riktiga göteborgsskildring. Lasse medverkad som skådepspelare i åtta spelfilmer och skrev musik till många, många fler.

Den här nya plattan börjar inte bara med att säga Välkommen till Göteborg - den säger även Välkommen till Lasse Dahlquists underbara låtskatt!

De här vältolkade och snyggt arrangerade nytolkningarna kan visa upp Lasse Dahlquists musikgeni för nya generationer!
Samtidigt är det också en fin julklapp till de redan frälsta, som inte vill vänta till sommaren med att sjunga allsång till Lasse Dahlquists medryckande, muntra, musikaliska takter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.