fredag 9 december 2016

FILM: SVJ - Stora Vänliga Jätten av Roald Dahl i Spielberg filmSophie (Ruby Barnhill) och BFG (Mark Rylance) på promenad jättarnas värld.

SVJ - En film och pedofili eller en film om filmmagi?

Filmen SVJ är baserad på Roald Dahls roman The BFG (Big Friendly Giant) som publicerades 1982.
Regissör av filmen är Steven Spielberg som tidigare regisserat bland annat E.T.

Roald Dahls böcker borde vara en källa för filmguld, speciellt i en tid där specialeffekter är bättre än någonsin.

Men det har inte varit helt lätt att flytta över hans tonfall till film. Kalle och chokladfabriken handlade mest av allt om Johnny Depps tänder - och om Depp egentligen inte spelade sin roll som en blandning av Michael Jackson imitation och obehaglig pedofil. Häxorna hade Anjelica Houston men var ändå inte alls så hemsk och skrämmande bokförlagan.

Roald Dahls böcker är en blandning av humor, sorg och skräck.
Lilla Matilda som växer upp i en familj som öppet föraktar henne och utnyttjar henne (ungefär som familjen Dursleys i Harry Potter). Pojken i ”Häxorna” som förlorar sina föräldrar och blir förvandlad till minimal gnagare av elaka häxor. Det är bara "grandma" som är god och pålitlig i boken. BFG - Big Friendly Giant - har på svenska blivit SVJ: stor, vänlig jätte. men allt börjar med att en stor gammal gubbe likt en pedofil tar en liten flicka från sitt hem. Ingen har sett något. Ungefär som de fula gubbar som sitter i vita omärkta bilar och spanar, ingen verkar lägga märke till dem.

Nu visar det sig att flickan inte har någon familj, hon trivs inte på barnhemmet, så ingen skada skedd. (?!) Men jättelandet är fullt av fler fula gubbar: nio pedofiler, förlåt jättar, som gärna vill mumsa i sig ett litet barn. Förra barnet SVJ tog med hem för att han som husdjur/sällskap blev uppätet.

Men snart handlar allt om att blåsa drömmar och SVJ och den lilla flickan fångar drömmar och ger dem till de behövande, ungefär som John Blund.

Steven Spielberg har regisserat och manus är av Melissa Mathison, som även gjorde ET-manuset. Det här blev hennes sista manus och filmen är tillägnad henne.

Drottningen i berättelsen görs av Penelope Wilton (känd som Cousin Isobel från Downton Abbey) och hon skildrar hennes majestät med torr humor. Hon ringer till Boris (Jeltsin) och Ronnie (Reagan) för att få hjälp, eftersom jättarna nu kommit till människornas värld och ätit en massa barn. (Boken publicerades under åttiotalet, därav de gamla namnen). Tillsammans förenar man sig mot jättarna, alla nio .... och snart är SVJ kvar ensam i jättelandet, där han odlar sina grönsaker och sina drömmar.

En sak som är svår att förstå: varför använde inte SVJ sin "mardröm", den som gör att jättarna får skuldkänslor, INNAN alla barnen på olika barnhem blev kidnappade? Det var ju så himla lätt fixat!

Mark Rylance gör SVJ och han fick en Oscar för sin roll i Spionernas Bro, också den av Spielberg.

Men bäst är den lilla flickan som spelar Sophie. Ruby Barnhill som tolkar Sofie med finstämd exakthet.

Filmen finns både i en dubbad version och i en originalversion med svensk text --- men Barnhill och Rylance är en duo som förtjänar att upplevas i original.

Sedan kommer det säkert att dyka upp alla möjliga tolkningar av SVJ - filmjätten som levererar drömmar till alla barn och vuxna, är det egentligen ett porträtt av en Roald Dahl figur eller av Spielberg själv?

Regi: Steven Spielberg
Svensk titel: SVJ - Stora vänliga jätten
Originaltitel: The BFG - Big Friendly Giant

Medverkande: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Jemaine Clement, Rebecca Hall,
Rafe Spall, Bill Hader, Ólafur Darri Ólafsson, Adam Godley, Michael Adamthwaite, Daniel Bacon
Jonathan Holmes, Chris Gibbs, Marilyn Norry m.fl.
Manus: Melissa Mathison, efter boken av Roald Dahl.
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures, Amblin Entertainment, DreamWorks SKG, Reliance Entertainment, The Kennedy/Marshall Company, ass. Walden Media.
USA/Storbritannien, 2016
Svensk distribution: Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.