lördag 10 december 2016

FILM: Free State of Jones - Matthew McConaughey som ensam stjärna i stort historiskt drama

En stjärna i storfilmen.

Free State of Jones bygger på den och sanna historien om Newton Knight, en soldat som under det amerikanska inbördeskriget flyr slagfältet desillusionerad av de fasor som drabbat hans familj. På flykt samlar han stöd från andra desertörer och slavar som rymt och leder ett uppror mot sina forna kamrater, med målet att skapa en fristad.

Det här är en lång, lång, långfilm som utspelar sig under en lång tid, för länge sedan.

Det finns en stjärna i filmen: Matthew McConaughey. Det syns på både filmen, filmaffischen och filmomslaget. Filmen hade mått bättre av att vara mer av ensembledrama, McConaugheys kärleksintresse i filmen är t.ex. lika tredimensionell och intressant som en klippdocka. Och hon är otroligt mesig. De flesta karatärena blir bara klippdockor och har bara egenskap. God eller ond. Med oss eller mot oss.

Det här skulle kunnat ha blivit en riktigt fascinerande film. Frågorna är intressanta. Varför krigar vi? Varför kan vi inte bilda en egen stat och skapa ett eget idealsamhälle? Paradoxalt nog måste de kriga för att få en egen fredlig stat. Och när filmen hoppar till framtiden (som fortfarande är förr-i-tiden från vår synvinkel) ser vi hur ättlingarna i Free State of Jones fortfarande förföljs och fråntas sina mänskliga rättigheter för att de är "blandras". Det hade varit intressant att fördjupa sig i den delen, hur nära i tiden historiska skeenden egentligen är och hur de påverkar saker än idag.

Free State of Jones drog in $20.8 millioner in Nordamerika och blygsamma $2.3 millioner i resten av världen. $23.1 millioner är småsmulor när en film kostat $50 millioner.
Det är också deprimerande att tänka på att fler människor i Amerika inte är intresserade av en film som åtminstone har intressanta frågor.
Men det säger kanske också en del om det politiska klimatet i USA, redan innan Donald Trump vann presidentvalet. Vem bryr sig om fattiga, färgade, "blandras" och ex-slavar? Inte Trump-anhängare i alla fall.
Samma helg som Free State of Jones hade premiär spelade Finding Dory in $73 millioner och Independence Day: Resurgence (Återkomsten) $41 millioner. Alltså mer på en helg än vad Free State of Jones spelade in på hela sin tid på biograferna i hela världen. Okej, Finding Dory (Hitta Doris) är en barnvänlig familjefilm, så där är det svårt att konkurrera. Men den nya Independence Day: Återkomsten är rekommenderad för samma åldersgrupp. Fler vill se en strid mot fiktiva rymdgubbar än en verklig strid som påverkar klassamhället i USA än idag. Men kanske Independence Day hade det rätta receptet ändå: fienden är någon som ingen människa kan identifiera sig med och hjältarna är alla människor från alla folkslag på hela Jorden.


Free State of Jones förtjänar i alla fall en större publik, på grund av intressanta tankar och den historiska bakgrunden, inte på grund av något briljant skådespeleri (Independence Day: Återkomsten hade för övrigt inte heller något briljant skådespeleri) och förhoppningsvis kan filmen få detta nu på DVD.
Se filmens omslag med Matthew McConaughey betvingande blick: köp mig, ladda ner mig, streama mig! Kolla på den här filmen!

Krig är tyvärr fortfarande ett aktuellt ämne i USA, och det är inte de mest välbeställda amerikanerna som tar värvning och blir kanonmat i obegripliga krig på den andra sidan Atlanten.Regi: Gary Ross

Titel: Free State of Jones

Medverkande: Matthew McConaughey, Mahershala Ali, Keri Russell, Christopher Berry, Sean Bridgers, Jacob Lofland, Thomas Francis Murphy, Bill Tangradi, Brian Lee Franklin, Kerry Cahill, Joe Chrest, Jessica Collins, Donald Watkins, Jill Jane Clements m.fl.

USA, 2016

Noble Entertainment
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.