måndag 12 december 2016

FILM: Suicide Squad - Joel Kinnaman som ende good guy i superhjältespektakel

It feels good to be bad ...

Samla ett gäng fängslade superskurkar och förse dem med de kraftfullaste vapnen regeringen kan uppbringa. Skicka sedan iväg dem på uppdrag att besegra en fiende som sägs vara oövervinnlig. Underrättelseofficeren Amanda Waller har bestämt att enda lösningen är en grupp av omaka och förkastliga individer utan något att förlora är det enda som gäller. Gruppen inser dock snart att de inte blivit utvalda för att lyckas utan för att få skulden när de misslyckas. Ska Suicide Squad bestämma sig för att dö när de försöker lösa uppgiften eller är det var man för sig som gäller?

Suicide Squad. Att göra film av ett gäng superskurkar istället för ett gäng superhjältar låter som en bra idé. Förutom att de här superskurkarna snabbt visar sig vara ett gäng snälla hjältar som pratar om familjen och familjevärderingar när de sitter och super till. Och de är redo att offra sig för varandra och för världen. 

Suicide Squad som serie.


David Ayer, som står för manus och regi, har tidigare regisserat filmer som Street Kings och Fury, och har dessutom skrivit manus till Training Day. Men Suicide Squad når inte upp till Man of Steel och Batman Vs Syperman: Dawn of Justice. Och det är gänget är definitvt inte lika roligt som det i Avengers filmerna. Det finns mer hat mellan Captain America och Iron Man än mellan alla skurkarna i Suicide Squad.

Grundidén är densamma som i Tolv fördömda män. Rötägg och krigsfångar handplockas för ett självmordsuppdrag under andra världskriget. Lee Marvin spelar ledaren som man verkligen tror på - han är beredd att göra vad som helst eftersom desperata tider kräver desperata åtgärder. 

Margot Robbie som Harley Quinn.


Här ska Joel Kinnaman spela ledaren för bovarna - hans motivering ska vara att han är kär i Dr Jones vars kropp blivit kapad av superskurken The Enchantress, spelad av Cara Devigne.

Hela Suicide Squad ska alltså slåss mot en 6000 år gammal häxa. Bland Tomtar och Troll har mycket mer originella idéer!

Vi rör oss i en serietidningsvärld med Batman, Two-face, Jokern osv. och det bästa de kan komma på är en HÄXA?

Hennes underhuggare är så lätta att besegra (man slår på dem med en pinne, och så faller de sönder) att man undrar varför en supertrupp med superskurkar behövdes. Det tar väldigt lång tid att presentera alla figurer och ändå lär vi inte känna dem. Will Smith spelar en hyvens kille som gör allt för sin lilla dotter och vill ha en riktig familj, Margot Robbie spelar en söt tjej som drömmer om ett riktigt familjeliv med man och två barn, eld-killen är så himla lessen för att hans familj har dött att han offrar sig i slutstriden eftersom de andra skurkarna, på en dag, blivit hans nya familj och: "I lost one family, I'm not losing another one".

Det här är bara toppen på isberget på alla familjevärderingar och allt familjetjat. Det här är den minst övertygande samling psykopatiska superskurkar någonsin.

Det är oklart varför de behöver en kille som kastar bumerang och gillar enhörningar, han sitter inne för bankrån och hans "expertis" behövs liksom inte eftersom de inte ska bryta sig in i någon bank (och inte någon annan stans heller).


Handlingen med Jokern och Harley Quinns kärlekshistoria tar mycket tid, men har inget med huvudhandlingen att göra. Jokern är inte en del av Suicide Squad och han är inte heller lierad med Enchantress. I Cara Devignes gestalt ser hon ut som en emo-unge. Inte speciellt farlig. I likhet med mutanten Apocalypse är hon arg på hela världen för att hon inte är avgudad av alla och tänker därför bygga en domedagsmaskin. Men trots att hon är 6000 år går hon på det gamla tricket "skapa en avledningsmanöver och spräng en bomb" som har använts i hur många filmer som helst.

Will Smith är söt och charmig, Margot Robbie är söt och charmig, alla skurkarna är söta och snälla innerst inne, alla har de fina amerikanska familjevärderingar, alla värderar de sin "nyfunna familj", och det här är en alldeles för söt och snäll film för att vara Suicide Squad.

Regi: David Ayer
Titel: Suicide Squad
Medverkande: Will Smith, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Jaime FitzSimons, Ike Barinholtz, Christopher Dyson, David Harbour, Robin Atkin Downes, Robert B. Kennedy, Billy Otis, Shailyn Pierre-Dixon
Jared Leto, James McGowan
USA, 2016
Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.