måndag 26 december 2016

Mord i Midvintertid - Deckarnoveller med bra knorr på slutet!

Mord i midvintertid- Vintriga deckarnoveller och onda tomtesagor 


Flera författare

Författare: Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Varg Gyllander, Amanda Hellberg, Katarina Mazetti, Johan Theorin, Katarina Wennstam och Dag Öhrlund

Titel: Mord i midvintertid
ISBN: 9789155263249
Bokförlaget Semic


Bra deckarnoveller är en sann njutning och liksom julgrisen ska de ha en riktigt fin knorr på slutet! 

Novellsamlingen Mord i midvintertid vill man helst inte vara utan när jullovet drar igång. Antologin med deckarnoveller är en relativt ny jultradition som inleddes 1999. På något sätt har novellsamlingarna med juliga eller vintriga deckare blivit som en efterlängtad vuxnare version av Bland tomtar och troll (albeit utan John Bauer illustrationer). Sagor var en gång i tiden grymma och fulla av ond, bråd död … de var kort sagt gjorda för vuxna lyssnare, som kurade ihop sig i skymningen för att bli lagom uppskrämda. Medan utgåvorna Bland tomtar och troll blir allt mer "normala" (berättelserna är ofta som vanliga barnböcker, och i år helt utan tomtar och troll) så finns det onda och oberäkneliga i desto rikligare portioner i Mord i midvintertid. Midvinternattens köld är hård, precis som i dikten, och det är inte alla som överlever den.

Onda sagor att få rysningar av


Här finns gott om onda sagor att få rysningar av. Här halkar tomtemor på isen och i paketen finns en styckmördad karl. Här ringer en utklädd tomte på dörren och delar likt Snövits avundsjuka styvmor ut äpplen - varefter han knivhugger värden till döds. Fortfarande iklädd tomtemask.

Spänningsmoment kan se ut på olika sätt. Ett nytt spännande inslag i år är en novelltävling. I nästa års deckarantologi, som kommer ut hösten 2017, har du chansen att bli publicerad tillsammans med Johan Theorin, Katarina Mazetti och andra kända deckarförfattare. Förutsatt att du kommer på ett vinnande bidrag!


Allt är egentligen perfektÅrets novellsamling inleds med Åke Edwardsons Allt är egentligen perfekt - en något ironisk titel. Huvudpersonen är deckarförfattare och har skrivkramp, men "allt är egentligen perfekt", för Peter har i alla fall sin familj, fru och barn, och han är gärna hemmapappa och passar barnen. Allt är egentligen perfekt, förutom det faktum att han inte skriver. Då dyker en person från det förflutna upp, Christian Becker, en gammal bekant från skoltiden, och han verkar vara beredd att vidta extrema åtgärder för att Peter ska få skrivro igen ... Alla störande moment måste elimineras. Peters perfekta tillvaro är plötsligt hotad, han som trodde att skrivkramp var det största problemet. Det här är en smart konstruerad liten spänningsnovell, där det första hotet kommer på Luciakvällen, när tiden är som mörkast, och sedan byggs spänningen upp genom hela novellen. Det visar sig att Peter valt helt fel person att anförtro sig åt ...

Hämndaktioner och mysterier


Dag Öhrlund sätter fyr på spänningen i Drömmen om the Messiah. "Efter att ha legat stilla i trettio minuter sprang hon tyst genom mörkret fram till fyrmästarens bostad. Dörren var öppen och i vinden slog den oroväckande mot karmen. Herbert satt bunden i en stol, prydligt skjuten mellan ögonen med ett skott." I denna suggestiva och gastkramande novell av deckarmästaren Dag Öhrlund får huvudpersonen Kim ett oväntat och minst sagt obehagligt besök på ön. Vem har utfört mordet? Ska Kim kunna utkräva hämnd?
Fyrmästarens bostad som blir extra suggestiv i mörkret. Julefriden är hotad, men julefriden är också ett hot. Det är tomt, tyst och mörkt ute, när alla kurar ihop sig kring juleljusen inne i husen.

Deckarnovellerna i antologin är skrivna av några av Sveriges absolut främsta deckarförfattare: Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Varg Gyllander, Amanda Hellberg, Katarina Mazetti, Johan Theorin och Katarina Wennstam. Deckare, skräck, thriller och även humor blandas i novellerna.

Spänning i kortformat för vinterns korta dagar


Underbart är kort. Man behöver inte dra ut på spänningen på 600 sidor. Mord i midvintertid levererar intensiv spänning gång på gång i personliga noveller av Sveriges deckarelit.

Mord i midvintertid är en "måste ha"-bok, en härlig novellsamling med både bredd och djup. Midvintertemat utnyttjas till fullo - det är en mörk tid, både bildligt och bokstavligt.

Vintern kulminerar i och med det obligatoriska julfirandet och julen är inte bara en idyllisk högtid, det är också en högtid när människor är överspända, överstressade och tvingade att umgås med folk de inte gillar. Kort sagt: bäddat för mord!

Det finns gott om bra romaner i Sverige idag, speciellt inom deckar- och thrillergenren. Men man är däremot inte bortskämd med bra noveller!

Mord i midvintertid är en efterlängtad antologi som rekommenderas till alla som gillar svenska kvalitetsdeckare - och som uppskattar välskrivna noveller! Det här är spänning i kortformat, för vinterns korta dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.