lördag 10 december 2016

FILM: The Whole Truth - ny film av Frozen River regissören Courtney Hunt

Courtney Hunts nya film.


Försvarsadvokaten Richard Ramsey gör sitt yttersta för att få sin tonårsklient friad för mord på sin förmögne pappa. Bevisen mot honom är starka; en kniv med hans fingeravtryck, ett vittnesmål från hans mamma och ett vagt erkännande från honom själv. Utöver detta har hans klient kategoriskt vägrat att överhuvudtaget säga ett ord efter brottstillfället, något som försvårar arbetet att få honom frikänd. Ett rättegångsdrama som håller åskådaren i ett järngrepp till sista bildrutan av Oscarsbelönade regissören Courtney Hunt. (Oscar för bästa manus Frozen River, 2008, Oscarsnominering för bästa regi samma år).

Matrix-gubben och Bridget-Jones-damen i samma film. Kan det vara något? Courtney Hunt slog i alla fall igenom med dunder och brak med Frozen River och en briljant Melissa Leo i en av huvudrollerna. All cred. till en duktig kvinnlig regissör som slagit sig fram i ett mansdominerat Hollywood (i alla fall när det gäller regissörsyrket) --- här har hon inte skrivit manus själv (som till Frozen River) men man känner i alla fall igen Hunts sätt att berätta en historia, bygga upp spänning, hålla en vinkel aningen för länge (så det blir obehagligt) osv.

Det snackades länge om denna film om den brittiske skådespelaren Daniel Craig (känd som James Bond) var påtänkt för huvudrollen. Men så hoppade han av (skäl: okänt) och Hunt fick nöja sig med Matrix-gubben istället. En viss typ av amerikanska skådespelare (som Keany Reeves) tycks vara oförmögna att registrera känslor i sitt ansikte. Spänning, ilska, sorg, förvåning ... Allt går dem förbi. Kanske en effekt av botox. Kanske en effekt av dåligt skådespeleri.

Melissa Leo kunde visa känslor (och hade inte ett alldeles slätt och nollställt ansikte hela tiden). Men Craig i huvudrollen hade detta varit en kanonbra film. Nu är den lagom sevärd - främst för regissörens skull.

Hollywood behöver mer nytt blod i regissörsstolen, och mindre botox i skådespelaransiktena.

Regi: Courtney Hunt
Titel: The Whole Truth
Medverkande: Keanu Reeves, Renée Zellweger, Jim Belushi, Sean Bridgers, Gabriel Basso,
Christopher Berry, Nicole Barré, Lara Grice, Justin Lebrun, Ritchie Montgomery, Thomas Francis Murphy, Samantha Beaulieu, John L. Armijo, Mattie Liptak m.fl.
USA, 2016
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.