fredag 9 december 2016

FILM: War Dogs - En (nästan) sann historia


Miles Teller och Jonah Hill i War Dogs.

Krig är inte en fråga om ideologi. Krig är en fråga om ekonomi.

I alla fall enligt Miles Tellers karaktär i War Dogs.

Filmen War Dogs är baserad på en sann historia - och mycket av det mest vansinniga i filmen är det som är sant!


För en gångs skull är förebilderna mycket yngre (och även något snyggare och något smalare) än de skådespelare som spelar dem i Hollywoodversionen.

Miles Teller spelar verklighetens David Packouz. Teller har spelat unga killar tidigare, som trummisen i Whiplash, men Teller är 29 år, Packouz var 21 år gammal. Liksom hans gamla klasskompis Efraim Diveroli, spelad av Jonah Hill, 32 år.

Packouz är filmens berättarröst och han försörjer sig som massör, och startar eget företag --- han ska sälja lyxiga lakan till äldreboenden. Men, som berättarrösten påpekar, ingen bryr sig om gamla människors välbefinnande.
De verkliga pengarna finns i armén. Dit går hur mycket skattepengar som helst.

I filmens mest irriterande scen bränner han lakanen --- kunde han inte gett bort dem till ett fattigt äldreboende som good will? - nej, det här är America, vård skola omsorg ligger lågt ner på prioriteringslistan.

Där andra ser död och förstörelse ser Packouz prislappar. Packouz och Diveroli tävlar med andra företag om att få tag på lukrativa kontrakt och tjäna storkovan på vapen och ammunition.

Det här är som en blandning av Oscarsbelönade The Big Short och en Michael Moore film och Baksmällan.

Det osannolika i berättelsen skapar per automatik komik. En renodlad politisk thriller hade varit ett effektivare vapen för att kritisera amerikansk korruption (och krigföring), men Todd Phillips, känd för Baksmällan 1, 2 och 3, vill locka den breda publiken och folk vill skratta snarare än tänka, eller hur?

Därför spelas en av huvudrollerna av Jonah Hill, en rundlagd komiker, som här imiterar Scarface, röker på och solar solarium och raggar brudar.

Miles Teller får spela den seriösare i duon, han har en politiskt medveten flickvän som hatar USAs krig, som skriver på listor och demonstrerar mot kriget, och tillsammans har de en söt liten bebis som han måste försörja. Flickvännen och bebisen har inte funnits i verkligheten. Som sagt: det mest vansinniga är som är verkligt (de lyckades lura Pentagon på 300 miljoner dollar och kom nästan undan med det) det mest normala - flickvännen och bebisen och familjelivet - är helt påhittat.

De två vännerna tar sig vatten över huvudet då de skriver på en deal värd 300 miljoner dollar för att distribuera vapen till militären i Afghanistan. De blir involverade i verkligt skumma affärer med verkligt skumma människor, och till sist tänker Packouz inte längre på prislapparna och pengarna, han tänker bara på att överleva ...

Det här är definitivt en sevärd film, med mycket bra skådespelarinsatser av både Jonah Hill och Miles Teller.

Efter ett tag börjar idén med att sälja sängkläder verka allt mer attraktiv --- inga snabba pengar, men folk på äldreboenden försöker i alla fall inte döda dig hela tiden. Men, men. Som man bäddar får man ligga.

Regi: Todd Phillips
Titel: War Dogs
Medverkande: Jonah Hill, Miles Teller, Steve Lantz, Gregg Weiner, David Packouz, Eddie Jemison
Julian Sergi, Daniel Berson n.fl.
USA, 2016
Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.