lördag 10 december 2016

FILM: Freeheld - Ellen Pages "komma ut" film

Julianne Moore och Ellen Page på stranden.


All love is equal.

Freeheld berättar den sanna kärlekshistorien om Laurel och Stacie och deras kamp för rättvisa. Laurel Hester, en dekorerad kriminalpolis, diagnostiseras med obotlig cancer och vill lämna sin hårt förvärvade pension till sin partner, Stacie Andree. Hade de varit ett heterosexuellt par hade det skett automatiskt. Men New Jerseys beslutsfattare, ”Freeholders”, konspirerar för att förhindra att Laurel får samma rättigheter. Kriminalaren och Laurels partner, Dane Wells, och aktivisten Steve Goldstein, sluter upp i kampen tillsammans med poliser och vanliga medborgare för att stödja dem i deras kamp för jämställdhet.

Freeheld är som många olika små filmer i ett paket, och Julianne Moore gör alla sina bästa paradroller på rad ... Men Freeheld blev också känd som Ellen Pages "komma ut" film - 28 år gammal insåg hon att det var dags att komma ut ur garderoben, när hon gjorde en så pass viktig film som Freeheld. Trots allt hade hon det ju inte lika tufft i sitt liv som Julianne Moores karaktär i filmen ...

Freeheld är en film värd att tipsa om, på grund av mycket bra rollprestationer from Moore, Shannon och Page, och på grund av att det är en kärlekshistoria som skildras som en kärlekshistoria - INTE som en gay kärlekshistoria. 

Det är det som är filmens "homerun" för att använda en basebollmetafor.

Ellen Page och Julianne Moore är förresten jättesöta när de tittar på baseboll tillsammans.

Steve Carell är nästan för rolig i sin roll, men det är kanske välbehövligt med lite  "comic-relief" i en annars mycket allvarlig film och allvarliga frågor. Shannon gör sin karriärs bästa roll, snyggt underspelad men ändå mäktig och skarp.

En måste-se-film.Regi: Peter Sollett
Titel: Freeheld
Medverkande: Julianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon, Steve Carell, Luke Grimes, Gabriel Luna, Anthony DeSando, Skipp Sudduth, Josh Charles, Kevin O'Rourke, Tom McGowan, William Sadler, Dennis Boutsikaris, Adam LeFevre, Jeannine Kaspar m.fl.
USA, 2016
Noble Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.