måndag 5 december 2016

FILM: Ghostbusters - Större och bättre blir inte alltid bra


New busters on the block.

Det här är en efterlängtad remake - när så många väljer att satsa på tonåringar och "baby" versioner och reboots (från Mupparna till X-men) är det kul att man här inte valt finniga tonåringar utan fyra medelålders skådespelerskor till huvudrollerna!
Dessutom: när så många filmer marknadsför "starka hjältinnor", som egentligen innebär tajta fodral, trikåer, mini-shorts, lädertopp eller annan sexig outfit (kolla in allt från dystopierna till superhjältarna och mutanterna) går de här tanterna runt i säckiga overaller! Kul!
Visst måste det här bli bra?!
Dessutom har ju specialeffekterna gått framåt.
Det är nu över trettio år efter att originalfilmen tagit världen med storm, och enligt reklamen "är Ghostbusters tillbaka och redo att fängsla en helt ny generation. Regissören Paul Feig har kombinerat den övernaturliga spänning som gjorde originalet så omtyckt, med en helt ny ensemble bestående av några av världens roligaste skådespelare."
Ghostbusters är en gammal film som man kommer ihåg tre saker från:
- Låten Ghostbusters
- Bill Murray
- Väldigt töntiga specialeffekter
Specialeffekterna från 1984 var bland de sista "analoga". Dvs. man använde dockor, hål i en soffa för att sticka upp en hand, folk i löjliga kostymer, dubbelexponering ... Det är så töntigt och det är det som är en del av det roliga.
Roligt är det också med Bill Murray, som hela tiden ser så nollställd och blasé ut. Till och med när han får se ett spöke. Det där är looken som gav honom den kritikerrosade rollen i Lost in Translation! Och många fler framgångsrika roller.
Dialogen i gamla Ghostbusters är också, tidvis, tönt-rolig, typ "he slimed me!" "great, save a sample for me!"
Den här nyinspelningen har små cameoroller för Bill Murray, Dan Ackroyd och Sigourney Weaver från originalet.
Men filmen är inte rolig. Det finns inga roliga dialoger eller töntiga scener.
Allt är så BRA och så fläckfritt, tjusiga nya spöken, tillverkade i Australien, som verkligen ser skrämmande ut gjorda i datorn och en portal till en annan dimension som ser ut som något från Big Hero 6 och så en ghostbuster som får rädda en annan innan hålet stängs ... precis som i Big Hero 6.
Saker blir automatiskt inte bra av att vara bättre, eller ens bättre av att vara bättre ...
Det som var "bra" med den gamla filmen var att den var "dålig". 
Allt det roliga med den töntiga gamla filmen är borta i den här filmen.
För snygg, för tillrättalagd, för välgjord. Och den lämnar inget alls att ha roligt år.
Förutom möjligen Chris Hemsworth (killen som spelar Thor i The Avengers) som gör sin snygging-roll med stor självdistans. Han är, liksom alla CGI-spöken, tillverkad i Australien.

Regi: Paul Feig
Titel: Ghostbusters
Medverkande: Chris Hemsworth, Zach Woods, Kristen Wiig, Ed Begley Jr., Charles Dance, John Milhiser, Ben Harris, Melissa McCarthy, Karan Soni, Kate McKinnon, Bess Rous, Steve Higgins, Leslie Jones, Neil Casey, Dave Allen, Katie Dippold m.fl.
USA, 2016
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.