torsdag 8 december 2016

FILM: Independence Day Återkomsten - Alla ska med, men Amerika äger mest

Liam Hemsworth som den nye Will Smith. 

Större rymdsskepp på väg.


Efter att Independence Day lyfte blockbustern till en ny nivå kommer nu ett nytt kapitel som höjer ribban ytterligare. För att skydda jorden har världens länder tillsammans använt sig av tekniken utomjordingarna lämnade efter sig. Men inget kan förbereda oss på utomjordingarnas avancerade och otroliga styrka. Endast några män och kvinnors uppfinningsförmåga ska rädda planeten från total förstörelse.

USA räddar världen. Igen. Absolut inte överraskande när katastrofregissören nummer ett, Roland Emmerich, fortsätter historien i Independence Day, 20 år senare. Filmen 1996 utspelar sig 1996. Men denna film utspelar sig i ett alternativt 2016 - på grund av händelserna i "ettan" har människorna tagit till sig rymdisarnas teknologi och nu finns massor av grejor på Jorden som inte skulle ha funnits annars. Vardagen har blivit mycket mera "Star Trek". Och förresten, det har också varit fred på Jorden i 20 år. Filmtekniken har utvecklats sedan den förra filmen, medan manuskonsten tagit flera steg bakåt.
Här finns stora tal, små tal, pep-talks, oneliners, osannolika hjältemodiga insatser och ett myller av människor som man aldrig lär känna. Och allting i den här uppföljaren ska vara större.
Det hela sammanfattas bäst i dialogutväxlingen: "Var i Atlanten har rymdskeppet landat? I hela!"

Men trots att rymden är stor, rymdskeppen är stora och den nya tekniken är stor (och avancerad) så blir det mest en western av det hela ändå. Ta skydd bakom en låg mur och peppra fienden med pistoler. Det fungerar tydligen i vilken amerikansk film som helst.

Liksom nya Star Trek egentligen inte är någon rymdfilm utan snarare en western som handlar om nya nybyggare längre västerut och "kavalleriet kommer"-intrig.

Liksom Star Wars också är en western med långa promenader genom öknen one-on-one dueller som egentligen är helt onödiga nu när Dödsstjärnan finns.

Det finns massor av kända skådespelare i detta stora spektakel: Det unga gardet representeras av Liam Hemsworth, Maika Monroe, Jessie T Usher, medelåldern av Charlotte Gainsbourg och Sela Ward och de äldre skådeisarna repressentras av en massa namn från ettan. Som Bill Pullman, Judd Hirsh och Jeff Goldblum och Brent Spiner. Den förre presidenten ( Bill Pullman) reser sig från sjukbädden och gör en hjältes insats när det verkligen gäller. Här finns gott om gamla gubbar i Clint Eastwood western roller.

Will Smith är dock inte tillbaka, hans rollkaraktär har dött sedan ettan. Den kaxige piloten spelas här av Liam Hemsworth, känd från Hungerspelen-filmerna.

Så ja, man har återigen en helylleamerikansk hjälte (även om han spelas av en kille från Australien). Och USA är bäst, Amerika äger, och Amerika leder världen mot frihet igen. Men --- eftersom det varit fred på Jorden i tjugo år ska alla med på hjälteinsatsen, bland annat en kvinnlig kinesisk pilot, och man har anammat Star Trek tänkandet "alla ska med" utan åtskillnad av ålder, raser, länder, preferenser och läggningar.

Bara USA för leda alla och vara den störste Clint Eastwood i westernstaden.

En trea lär vara inplanerad.


Regi:Roland Emmerich
Originaltitel: Independence Day: Resurgence
Medverkande: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Jessie T. Usher, Bill Pullman, Maika Monroe
Sela Ward, William Fichtner, Judd Hirsch, Brent Spiner, Charlotte Gainsbourg m.fl.
USA, 2016
FOX-Paramount

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.