fredag 16 september 2016

Trädens hemliga liv - Vi har mycket att lära av träd!

Författaren Peter Wohlleben kommer till Sverige och gästar Skavlan.

Verklig bästsäljare om talande träd, naturmystik  och solidaritet

Hur ska en bästsäljare vara? Myten om att tyskarna bara vill ha blodiga deckare (gärna från Sverige) stämmer i alla fall inte. 
Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben handlar om - ja, träd. Hur de kommunicerar med varandra, hur de är sociala varelser, hur de stöttar svagare individer och han menar att vi människor har mycket att lära av träden. 
Unna dig att läsa Trädens hemliga liv! Den är mer spännande än någon dystopi eller thriller och allt är på riktigt! Dessutom har träden en hel del att lära oss, något som Darwin och många efter honom missade: tillsammans är vi starkare. Fråga bara närmaste bokträd!
Peter Wohlleben
Trädens hemliga liv
ISBN: 9789113073590
Översättning: Jim Jakobsson
Förlag: Norstedts


Peter Wohlleben,  foto  Miriam Wohlleben
Peter Wohlleben, foto Miriam Wohlleben
Darwin hade fel
Träden har inte gått på Darwins myt om den starkares överlevnad, de inser att man är starkare tillsammans. Wohlleben kommer med mängder av exempel där träd har visat nyttan av att samarbeta och av att stötta varandra. Till och med en bokstubbe kan hållas vid liv av omgivande bokträd! Träden är sammankopplade via rötterna i underjorden och om något träd har det svårt pumpas näring till det från släktingar och vänner runtomkring. Träd utbyter också nyheter med varandra i ett slags wood wide web!
Giraffer på jakt - akacior som samarbetar
Har du någonsin undrat varför giraffer i naturdokumentärer bara tar några snabba bett av en akacia och sedan går vidare, kanske hundra meter bort? Fördragsvis mot vinden, precis som ett rovdjur. Det är för att akaciorna signalerar "fara" till varandra genom dofter och de börjar utsöndra gift. Om giraffen skulle äta vidare på samma träd eller på grannträden skulle den bli förgiftad. På det här sättet förlorar inget träd för många av sina blad.
Ekar har ett liknande sätt att förvandla sig från läcker salladsbuffé till besk galla när fara hotar. Och det är inte bara träd som kommunicerar, det gör även andra växter ...
Moderna, dövstumma växter
Med tanke på hur smarta växter är, varför ska vi bespruta dem? Saken är den att de förädlade spannmål och grönsaker som odlas idag har förlorat de vilda växternas förmåga att kommunicera. De har blivit dövstumma och måste besprutas för att skyddas - medan deras vilda artfränder klarar av sina fiender själva.
Växter har också känslor
Det är dags att människorna börjar visa medkänsla, också för växterna. Träd ska fällas på ett humant sätt, inte på dagens storkapitalistiska sätt, menar Wohlleben. Och det skulle inte skada att korsa spannmål och grönsaker med sina vilda motsvarigheter, då skulle de klara av angrepp själva, utan att behöva besprutas.
Gamla myter och sagor
Träd med känsloliv och kommunikationsförmåga är ingen ny föreställning.
De gamla myterna och många folksagor och även barnböcker är fulla av besjälade, talande och sjungande träd. Tänk bara på Yggdrasil, trädet i Askungen (den nordiska folksagan) eller trädet i Pocahontas eller Astrid Lindgrens susande lind.
Men tidigare har det varit just sagor.

Trädens hemliga liv heter i original Das geheime Leben der Baume och människans längtan efter naturmystik kan till viss del förklara denna stora försäljningssuccé, men det är också viktigt att tänka på att detta är verklighet, verklig forskning, inte mystik --- och ibland överträffar verkligheten dikten. Nu kommer författaren Peter Wohlleben även till Sverige och ska gästa Skavlan.
Peter Wohlleben berättar informativt och med ett lyriskt, poetiskt språk om hur träd samtalar och samarbetar med varandra och han förklarar att de nya kunskaper och insikter han fått har gjort livet som skogsförvaltare mer spännande ... fortfarande finns det många gåtor som är olösta.
Det här är en av årets bästa och mest spännande böcker!
Unna dig att läsa Trädens hemliga liv! Den är mer spännande än någon dystopi eller thriller och allt är på riktigt! Dessutom har träden en hel del att lära oss, något som Darwin och många efter honom missade: tillsammans är vi starkare. Fråga bara närmaste bokträd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.