fredag 9 september 2016

FILM: Victor Frankenstein - Ny assistent får huvudrollen i viktoriansk skräckklassiker

Harry Potter och Professor X i viktoriansk skräckklassiker.
Nya versioner av gamla klassiker är en inne-grej. Klassiska gamla skurkar, som Maleficient, får en egen film och visar sig vara goda (skurken är någon annan), Tingeling har fått en egen serie där hon är hjälten (och inte bara side-kick till Peter Pan) och jägaren som har en minimal roll i original-Snövit har fått en egen film serie - nu senast kämpade han mot Ishäxan i The Huntsman Winters War.

Det är inte speciellt konstigt att Dr. Frankenstein och hans monster finns i många versioner.
Den här senaste filmen, Victor Frankenstein, har varken uppfinnaren eller hans monster som huvudperson, utan istället en ny påhittad karaktär som huvudperson - hans assistent Igor.

Så kan man alltså också göra. Inte bara vrida och vända på originalet utan faktiskt hitta på nya huvudpersoner. Igor är en puckelrygg som jobbar på cirkus och är kär i en vacker, mörk cirkusprinsessa. Det hela är som taget från Ringaren av Notre Dame. Odjuret och hans mörka skönhet.

Men så kommer Victor Frankenstein till cirkusen (egentligen för att få döda djurdelar till sin senaste skapelse) och bestämmer sig för att rädda puckelryggen, ta bort hans puckel och göra om honom till en viktoriansk gentleman och ge honom namnet Igor Straussman - efter sin rumskompis som aldrig syns till (det avslöjas senare att hans kroppsdelar ska användas till att bygga Frankensteins monster).

Det finns homoerotiska vibbar mellan Victor och Igor i början av deras förhållande, men Igor intresserar sig mest för cirkusprinsessan Lorelei, som plötsligt blivit rik "älskarinna" till en homosexuell man. Igor och Lorelei går på dans, älskar varandra och har kul, och Victor är avundsjuk.

Efter en brytning åker Victor själv till ett avlägset slott där han skapar sitt berömda monster och slutet blir en kamp mot monstret där Igor och Victor måste samarbeta för att överleva och döda Victors skapelse.

Inledningsscenerna på cirkusen är fantastiska och färggranna, som någonting från Sarah Waters Tipping the Velvet, och Igor och Lorelei har en söt kärlekshistoria. Cirkusen, Igor och Lorelei är filmens styrkor --- och dessa var inte med i originalet.

Svagheten är Victor Frankenstein själv, som är som en kliché av en galen vetenskapsman, och alla andra karaktärer som alla verkar vara galna, vansinniga och onda i olika grader. Som den snobbige överklassynglingen som sponsrar Frankenstein och den besatte poliskonstapeln som ständigt förföljer Frankenstein. 

Det finns alltså inga goda eller normala människor i historien --- om man inte räknar Igor som normal, men han är mest mesig, kanske för att han har vant sig vid att spela clown i cirkusen.

Filmen har gräddan av brittisk talang i huvudrollerna, allt från Downton Abbey kändisar till skurken i den nya uppdaterade Sherlock serien.

Filmen känns också som de nya Sherlock Holmes filmerna av Guy Ritchie. Vackra viktorianska miljöer och massor av action --- men inte så mycket till personporträtt.

Regi: Paul McGuigan
Medverkande: Daniel Radcliffe, James McAvoy, Jessica Brown Findlay, Andrew Scott, Freddie Fox m.fl.
England/USA, 2015
Fox-Paramount


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.