måndag 12 september 2016

FILM: Jane Got a Gun - Natalie Portman i stämningsfull Western

Jane Hammond har skapat ett liv åt sig på de karga slätterna i väst. När hennes make raglar hem med kroppen full av kulor, nätt och jämt vid liv, vänder sig Jane till en man från sitt förflutna, sin före detta fästman, allt i ett desperat försök att rädda sin familj.
Natalie Portman Got a Western!


"When it rains it pours". Okej, det regnar sällan i en Western, oftast är det sandigt och dammigt och sandiga dammiga gator överallt. Men det har inte kommit ut några bra westerns på evigheter --- och plötsligt kommer det två.

Jane got a Gun har inte fått lika bra internationell kritik som Forsaken, som är som en klassiskt John Ford mästerverk gjort i nutid, men Jane Got a Gun är en mycket sevärd film, vare sig man gillar Westerns eller drama. Kanske snarare om man gillar drama. Här pratas det mer än det skjuts, berättelsen går fram och tillbaka i tiden och för ovanligheten skull har en kvinna huvudrollen i ett hämnddrama. Det är en kvinna som gör allt för att försvara man och barn, man är van vid att se en man göra allt för att försvara fru och barn --- i alla fall i en klassisk Western.
Natalie Portman är utmärkt som Jane, för det mesta sammanbiten och nedtonad och svartklädd, i alla fall i nutiden. Förr i tiden är hon flickaktig och klädd i söta klänningar och har en ljusare, pipigare röst.

Noah Emmerich spelar hennes man, Joel Edgerton den före detta fästmannen som Portmans karaktäre betalar generöst för att skydda familjen mot "The Bishop Boys". Ett band med laglösa som har mer än en gås oplockad med Jane och hennes laglöse man, som brukade vara en medlem i ligan.

Den före detta respektabla fästmannen kan inte förstå att Jane valde en laglös framför honom själv, och som publik är det också svårt att förstå, tills allt avslöjas efter många hopp fram och tillbaka i tiden.

Jane Got a Gun har en liknande bakgrund som Forsaken --- vad gjorde inbördeskriget med ett folk, hur tar man sig tillbaka till ett normalt liv efter ett krig, och hur många kvinnor gifte sig inte med "fel män" i tron att deras älskade var borta för alltid.

Natalie Portmans Jane, Joel Edgertons Dan Frost, Kiefer Sutherlands John Henry, Michael Wincotts "Gentleman Dave" ... alla har de förändrats på grund av kriget, alla har de reagerat på olika sätt och de blir aldrig desamma igen.

Regi: Gavin O'Connor
Titel: Jane Got a Gun
Medverkande: Natalie Portman, Joel Edgerton, Noah Emmerich, Ewan Mc Gregor m.fl.
USA, 2016
Universal Sony Pictures Home Entertainment


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.