torsdag 1 september 2016

Det lilla bageriet på Strandpromenaden - Cornwall, fåglar, nybakat bröd och en uppföljare!

Jenny Colgan - chamig författare som gillar lunnefåglar!

Nystart i Cornwall med lunnefågel i bagaget

Jenny Colgan är en älskad och uppskattad författare i den engelskspråkiga världen - och även med en “fanbase” i Sverige - men det här är första gången som hon har översatts till svenska. Må det bli många fler Colgans i framtiden!
Jenny Colgans böcker är skojiga, spralliga och optimistiska, precis som hon själv.
Jenny Colgan
Det lilla bageriet på Strandpromenaden, Sommar på Strandpromenaden
ISBN: 9789187783944
Översättning: Birgitta Karlström
Förlag: Massolit


Jenny Colgan
Jenny Colgan
Barndomsminnen från Cornwall
Jenny Colgans böcker är skojiga, spralliga och optimistiska, precis som hon själv. Hennes egna barndomsminnen från Cornwall --- ett underbart ruralt landskap i sydvästra England, och tillika semesterparadis --- är ljusa och glada, så det är inte konstigt att Det lilla bageriet på Strandpromenaden i grund och botten är en glad och ljus och optimistisk bok. Men. Den tar faktiskt upp hur det är att vara bofast på en liten ö utanför Cornwalls kust, det hårda livet som fiskare har, och hur ödsligt det är på vintern när semesterfirarna har åkt hem och stormarna kommer. Stormar som kan ta liv.
Ett abrupt uppbrott
Polly är från början en stadstjej, men när en konkurs ser till att hon blivit av med jobb, bostad och pojkvän, bestämmer hon sig för en nystart i semesterparadiset.
Neil blev snabbt den karaktär som fick störst fanclub i England. Och nej, Neil är inte Pollys nya pojkvän, utan en egensinnig, skadad lunnefågelunge som Polly tar hand om. Det finns däremot gott om intressanta personporträtt och intriger i boken, och utan att avslöja för mycket om handlingen rör Pollys nystartade firma, ett litet bageri på strandpromenaden, upp en del känslor.
Puffar för mera "puffin"!
Det finns även en uppföljare till Det lilla bageriet på Strandpromenaden --- Sommar på Strandpromenaden. Vad Jenny Colgans fans var mest intresserade av? Ledtråd: det var inte de nya läckra recepten (det finns riktiga recept med i böckerna) eller Pollys val av livspartner (eller hon kanske väljer att vara singel?). Fråga nummer ett var: Neil kommer väl tillbaka? En tydlig puff för mera "puffin" (engelska för lunnefågel) i Colgans uppföljare!
Kärt återseende!
Och ja, lunnefågeln Neil är tillbaka även i uppföljaren. Det är så mycket feel-good det kan bli! Båda böckerna är en lysande och lockande kärleksförklaring till Cornwall, utan att förenkla livsvillkoren eller att romantisera "livet på landet" och den stora kärlekshistorien i de båda böckerna är faktiskt den mellan Polly och Neil. En ovanlig "ägare" och ett ovanligt husdjur i en ovanligt charmig historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.