fredag 9 september 2016

FILM: The Lady in the Van - tragikomik med Maggie Smith i sitt esse!


Maggie Smith äger!

Missa inte denna film! En lysande pärla med Maggie Smith i huvudrollen!

Filmen bygger på den sanna berättelsen om Miss Mary Shepherd, (egentligen Margaret Fairchilden kvinna med okänt ursprung som ”tillfälligt” parkerar sin skåpbil på Alan Bennetts uppfart vid en gata i London. När det dras dubbla gula linjer på gatan (parkeringsförbud) erbjuder Alan att Mary "tillfälligt" kan stå på hans uppfart. Själv har han ju bara en cykel ...  

Det som ska vara en tillfällig lösning, som ska vara i ett par-tre månader, varar i själva verket i 15 års tid. Det hela börjar som en motvillig tjänst men utvecklas till en relation som kommer att förändra deras liv. En vänskap byggs upp, sakta med säkert trots att "the lady in the van" kan vara nog så otrevlig när hon vill...

Det här är som en roll gjord för Maggie Smith. Ja, det kanske är en viss skillnad mellan överklasskvinnan Violet som hon spelar i Downton Abbey (serien hade aldrig blivit en så stor succé utan Maggie Smith!) och den hemlösa gamla damen i skåpbilen ... men egentligen inte.
Båda är en "lady" var och en på sitt sätt, båda kan konsten att dominera sin omgivning.
Damen i skåpbilen uppför sig som om hon vore drottningen av England. att få ha hennes skryttiga skåpbil på uppfarten eller i trädgården är en stor ynnest. När någon ger henne tre kappor fnyser hon åt dem och säger att aldrig i livet att hon vill ha den gröna, grönt är inte hennes färg. Alla gåvor, mat kläder ny skåpbil all välgörenhet tar hon emot med upphöjd min, som om hon är en kunglighet som uppvaktas av sitt hov.

Det här är som en roll som är som gjord för Maggie Smith! Och rollen är mycket riktigt specialskriven för henne av författaren Alan Bennett. Hon gjorde huvudrollen på scen 1999 och nu femton år senare har det blivit dags för henne att göra samma roll på film. Man kan fråga sig varför man inte gjorde filmen direkt. Pjäsen var ju en succé! varför vänta 15 år, lika länge som damen i husvagnen stod parkerad på Alan Bennetts uppfart.

Faktum är att det var inte "the Lady" som fattades utan författaren själv. När de väl hittat den perfekte Alan Bennett och tekniken gått fram så att han kunde spela sig själv i dubbel upplaga --- då var det dags!

Alex Jennings är utmärkt som Alan Bennett! Mycket porträttlik och rösten liknar också den riktige författarens. Alex spelar två roller --- författaren som sitter och observerar och skriver och den Alan som lever sitt liv och tvingas interagera med "the Lady".

Nicholas Hytner som regisserar har gjort i stort sett alla Alan Bennetts pjäser och filmer --- inklusive megasuccéerna Den galne Kung George och The History Boys. Hela ensemblen i The History Boys finns föresten med i större eller mindre roller. Mest känd idag är förmodligen Dominic Cooper, som var med i musikal succén Mamma Mia.

Det här komedi och drama i ett, en i grund och botten sorglig historia med djup tragik, som slutligen visar att tragiken är komedins moder. 

Regi: Nicholas Hytner
Titel: The Lady in the Van
Medverkande: Maggie Smith, Alex Jennings m.fl.
England, 2015
Universal Sony Pictures Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.