tisdag 6 september 2016

FILM: The Finest Hours - Spänning på stormiga hav i sann historia

Den största räddningen i kustbevakningens historia
The Finest Hours bygger på den sanna historien om en av den amerikanska kustbevakningens främsta räddningsinsatser och skildrar mod, hopp och värdighet när prövningen är som störst. När en våldsam storm sveper in över Cape Cod slits ett tankfartyg sönder och 30 besättningsmän blir fast på det hastigt sjunkande skeppet. Kapten Bernie Webber (Chris Pine) och hans män ger sig ut i en liten räddningsbåt för att undsätta dem, samtidigt som chefsmaskinisten Ray Sybert (Casey Affleck) kämpar mot klockan för att rädda liv.

Verklighetsbakgrund: År 1952 inträffade en av de värsta stormarna som någonsin drabbat östkusten i New England då en oljetanker utanför Cape Cod bokstavligen slets itu ute på havet. Fyra medlemmar ur kustbevakningen ger sig ut i stormen i en liten livbåt, trots kyla och skyhöga vågor. Under de rådande omständigheterna lyckas de ändå rädda trettiotvå sjömän som varit instängda på det snabbt sjunkande fartyget. The Finest Hours är berättelsen om deras heroiska uppdrag som fortfarande anses vara den största räddningsaktionerna i kustbevakningens historia.
Eftersom man vet att detta är en "verklig historia" och man vet att det handlar om en lyckad räddning, så kan man lugnt njuta av ett trivsamt drama där man är säker på att alla klarar sig. Eller?The Finest Hours är så välgjord och så snyggt uppbyggd att man snart dras in i spänningen och likt personerna i dramat känner det som att man inte har en aning om hur det ska gå. Man känner med Bernie på kustbevakningen som vill göra ett bra jobb, trots att han riskerar sitt eget liv när han väljer att gå ut i stormen. Man känner med besättningen på det sjunkande skeppet, som kämpar på, bara för att köpa lite extra tid innan båten går till botten. Lite extra tid är allt som behövs för att någon mirakulöst ska hitta dem.
Alla personerna har funnits i verkligheten, något som är lustigt är att Miriam, Bernies söta fästmö, varnas av alla att det är hårda bud att vara gift med en kustbevakningsman, Man vet aldrig hur länge de lever eller om de kommer hem levande från jobbet.
Men i verkligheten var de gifta 58 år --- tills Bernie gick bort 81 år gammal.
Ingen har någonsin gjort om Bernies storslagna räddningsbedrift. Inte hitintills i alla fall.


Regi: Craig Gillespie


Titel: The Finest Hours

Medverkande: Chris Pine, Casey Affleck, Ben Foster, Eric Bana, Holliday Grainger, Graham McTavish m.fl.
USA, 2016
Walt Disney Studios

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.