torsdag 1 september 2016

FILM: The Huntsman: Winter's War - ju fler sagor, desto mera soppa


Två systrar, en magisk spegel, en evig vinter, en skamlös pyttipanna av succéfilmen Frost och en rad andra filmer ... 

En kavat rödhårig tjej med pilbåge som pratar som i Braveheart (och Brave). 

Arméer av fattiga barn som kommer att dö. 

Glada dvärgar som pladdrar på i lummig skogar. 

Småtroll som ser ut som nakna små rumpnissar. 

Ett mystiskt magiskt objekt av metall som måste förstöras innan det korrumperar sin ägare (ännu en film med Hobbit-komplex ...)

En traumatiserad kunglighet som får utlopp för olust genom att likt Narnia-häxan --- eller Snödrottningen --- frysa allt runtom sig till is.

Och mitt i alltihop har vi hunken från Thor och den rödhåriga krigaren som likt Hansel&Gretel (i actionfilmen) ska strida mot de onda häxorna.

Det finns ett sägessätt: ju fler kockar desto sämre soppa. 

Man bör tillägga att ju fler sagor man plagierar, desto mera soppa. Och den blir bara mer och mer osmaklig ju mer röra som geggas ner i blandningen.

Det här kunde ha blivit en bra historia, men ingen av personerna i den får något djup eller tillräckligt med tid i filmen för  att vi ska lära känna dem.

Det här är Snövit utan Snövit. Märkligt nog.

Snövit, som filmserien skulle kretsa kring, lyser med sin frånvaro, Ryktet säger att hon ville ha för mycket betalt. Men The Huntsman: Winter's War visar att ingen är oumbärlig, man kan visst göra Snövit utan Snövit, det är bara att låna in den rödhåriga tjejen från Brave istället och Snöhäxan från Frost och låtsas som ingenting ... 

Det lär bli fler uppföljare. Lagret av gammal pulversoppa i drömfabriken är tydligen inte slut.

Det positiva är att man kommer att få se mer av Chris Hemsworth som tacklar sin roll med humor och bravur. Han svingar sina yxor lika bra som Thor svingar Mjölner!
Positivt är också att man slipper den mjäkiga och bleka Snövit (ettans absolut samsta skådespelare) - Jessica Chastain är tvärtom en av sin generations allra bästa skådespelare, hennes medverkan höjer denna film skyhögt över ettan.
Liksom tillägget av kvinnliga, tuffa dvärgar!
Som tyvärr mest får släpa runt på den där tunga metallspegeln (det hade varit lättare för dem att bära på en ring!) 

Emily Blunt och Charlize Theron är också briljanta, vackra skådespelerskor, men som trollkunniga systrar har de inte mycket mer att göra än att försöka förgöra varandra.

Den här filmen kan lätt ses som en anti-feministisk kommentar till den lyckade succéfilmen Frost - där räddas den starka trollkunniga huvudpersonen av sin syster, och inte av någon prins (ingen av de två är intresserade av den svekfulla prinsen till slut) - här är den överlevande tjejen den som är intresserad av hetrosexuell kärlek, precis som i ettan, nämligen huvudpersonen the Huntsmans kvinnliga sidekick.

Regi: Cedric Nicolas-Troyan
Titel: The Huntsman: Winter's War
Medverkande: Sam Claflin, Chris Hemsworth, Emily Blunt, Jessica Chastain, Charlize Theron m.fl

USA, 2015

Universal Sony Pictures Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.