torsdag 8 september 2016

FILM: Allegiant - Del tre i Veronica Roths supersuccé


Escape the world you know.

Tris, en ren hjältinna
Efter de omvälvande insikterna i Insurgent, måste nu Tris fly tillsammans med Four och ta sig bortom den höga mur som omringar Chicago. För första gången någonsin, måste de lämna den enda stad och den enda familj de någonsin har känt. Väl ute är gamla kunskaper snabbt meningslösa i ljuset av chockerande nya sanningar. Tris och Four måste snabbt bestämma sig för vilka de kan lita på då ett uppror innanför muren blossar upp och hotar hela mänskligheten. För att överleva, måste Tris göra omöjliga val som handlar om mod, lojalitet, uppoffring och kärlek.

Allegiant är tredje delen i Veronica Roths supersucce. Det är också den tredje filmen i serien, men inte den sista. För likt serierna Harry Potter, Twilight och The Hunger Games ska serien mjölkas på allt vad den är värd och sista delen delas i två. 


Det kommer alltså en del till av Allegiant, och sedan ska det bli en TV-serie.


Divergent, Insurgent, Allegiant ... Denna serie är tyvärr inte lika bra som den förra dystopi-serien The Hunger Games. Man saknar en riktigt cool hjältinna. Katniss kunde vara sur och tvär, Tris är hela tiden änglalik och "ren". I världen utanför får Tris diagnosen "ren" hennes genmaterial är perfekt, medan de andra, de hon har flytt Chicago tillsammans med, får diagnosen "defekt". Trots att de alla är divergenta. 


Trots att filmen ska hamra in budskapet om att alla är lika värda, står det snart klart att "some animals are more equal than others", som det så träffande sägs i Animal Farm. I filmen säger man att alla är lika värda --- vad man visar är däremot något helt annat. I Insurgent var Tris den utvalda, den enda som kunde öppna lådan, i Allegiant är hon den utvalda, den som är genetiskt ren, och det exemplar som andra ska efterlikna. Hon är också den räddande ängeln som frivilligt går tillbaka till ett Chigago i uppror, för att rädda alla männiksor, de som tidigare mobbat och förföljt henne som Divergent, bara för att hon är så snäll och god. Tris är helt enkelt den som är "more wqual than others" den utvalda, den här seriens motsvarighet till Neo (the one) i Matrix, och ingen annan kan ta hennes plats eller utföra det hon utför.


Four i böckerna är en sårbar tonåring, här är han en Jason Bourne liknande hunk som kan slå ner hur många motståndare som helst. Även om de har samma eller bättre träning. Naomi Watts ska föreställa Fours mamma, men hon ser snarare ut som hans flickvän. Antingen för att Four ser så gammal ut, eller för att Naomi Watts ser så ung ut, eller både ock.


Man kunde lätt fått in slutet i den här filmen. Efter att ha följt Veronica Roths värld så länge, vill man ha en upplösning. Insurgent är fortfarande den bästa filmen i serien, men med lite tur kan det bli ett uppsving i sista delen.


Regi: Robert Schwentke

Titel: Allegiant
Medverkande: Shailene Woodley, Theo James, Miles Teller, Naomi Watts, Jeff Daniels m.fl.
USA, 2016
Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.