lördag 3 september 2016

En man för alla medier - Ove Sveriges Oscarsbidrag!

En man som heter Ove blev utvald till Sveriges Oscarsbidrag 2017

En man som heter Ove, baserad på Fredrik Backmans succéroman med samma namn, har valts ut som Sveriges Oscarbidrag 2017. Detta meddelade Svenska Filminstitutet idag vid en presskonferens. 

De slutgiltiga Oscarnomineringarna tillkännages den 24 januari 2017. Oscarsgalan går av stapeln den 26 februari. Filmen har redan sålts till 40 internationella territorier, däribland USA där den har premiär den 30 september. Svensk feel-good brukar annars  inte vara en stor exportvara - Sverige förknippas utomlands mest med "feel-bad". 

Men båda de svenska filmsuccéerna som biopubliken njöt av under jullovet 2015 var utpräglade feel-good filmer. Den stora julfilmen för alla barn var den nya Tsatsiki - Tsatsiki, farsan och olivkriget. Den stora julfilmen för alla äldre var en annan boksuccé som transmedierats till vita duken: En man som heter Ove. Medan barnen fick njuta av semesterbilder från Grekland, fick de äldre se en gubbe som traskade runt i ett grådaskigt svenskt villakvarter. Men båda filmerna är stora svenska komedisuccéer som litar på att skådespelarna, vare sig de är unga eller gamla, klarar av att bära en historia.

Alla har säkert någon gång råkat på En man som heter Ove. En riktig "gubbe". Ibland heter de inte Ove, men det är liksom en typ som författaren Fredrik Backman lite kärvänligt driver med.

En äldre man som vill ha stenkoll på allt. Som gärna går en runda varje morgon bara för att kontrollera bilnumren på bilarna för att bevisa att de är felparkerade. Alla bilnummer har skrivits upp redan kvällen innan. Bevis för att det inte var en tillfällig parkering. Ove är tystlåten och surmulen, utom när han får hålla ett eget litet föredrag om saker som han retar sig på. Rättfärdig indignation är bara förnamnet.

Ove lever i en Svensson, Svensson värld, har fördomar mot precis allt och alla, allting och alla som är annorlunda och som känns otryggt – och det är i stort sett allt i hela världen.

Man kan säga att Ove är raka motsatsen till Tsatsiki - som är öppen för hela världen och ständigt ser möjligheter och lösningar istället för hinder och motsättningar.

Ove kör Saab, har en perfekt organiserad verktygslåda och gillar att fixa och dona. Men så blir det hela ett slags feel-good-movie, den utländska, charmiga och stökiga grannfrun med familj och en tilltufsad hemlös katt charmar Ove och så får han till sist en familj och slipper vara så ensam och så arg på allting. Tillsammans är vi starka. Tillsammans kan vi rädda hela byn från att gå under, även om den grekiska ekonomin gått i kras, i alla fall i Tsatsiki filmen, och i En man som heter Ove blir hela villakvarteret till en mysig gemenskap med Ove som ett slags hustomte.

Rolf Lassgård är kanske inte den förste skådespelare man tänker på när man tänker på Ove, de flesta hade tippat på Robert Gustafsson från Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann, Kjell Bergqvist eller Johan Rheborg, som blev Ove på en teaterscen i Stockholm. Men den forne Wallander fångar ensamhetens villkor på pricken. Precis som romanen.

En man som heter Ove finns just nu i ny storpocket med filmens omslag, som DVD och Blu-ray från Nordisk film, som lättläst bok från LL-förlaget anpassad av Nils Darke och dessutom lättläst inläst av Johan Svensson som MP3 utgåva ... Och till hösten kommer nya teaterföreställningar med Rheborg som Ove. En man som heter Ove har blivit en man för alla medier. Vad skulle Ove själv tänka om detta?
Han skulle förmodligen  rycka på axlarna och undra om katten har fått mat!

Filmen En man som heter Ove kammade förresten hem tre Guldbaggar - bland annat belönades Rolf Lassgård för bästa manliga huvudroll. Hade det funnits en kategori för "Bästa katt" eller "Bästa djurskådespelare" hade priset säkerligen gått till den skådespelande katten Magic, som gör sitt livs roll mot Lassgård!

Feel-good kanske blir den nya svenska exportsuccén? En man som heter Ove tävlar redan den 10 december i European Film Awards i Wroclaw. Och arbetet med filmatiseringen av Fredrik Backmans roman Britt-Marie var här är redan i full gång. Svensk films feel-good framtid verkar vara säkrad!Regi: Hannes Holm
Titel: En man som heter Ove
Medverkande: Rolf Lassgård, Magic m.fl.
Sverige, 2015

Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.