måndag 12 september 2016

FILM: Forsaken - Ny klassisk western med far & son Sutherland!

Donald Sutherland är en av sin generations finaste skådespelare - vare sig han har porträtterat Van Gogh eller spelat den listige President Snow i The Hunger Games serien så har kritiker och publik varit lika imponerade genom åren. 
För första gången: far & son Sutherland i samma film!


Sonen Kiefer Sutherland är förmodligen mest känd från TV-serien 24, och Forsaken har samma regissör som 24, Jon Cassar. Det bådar gott när det gäller action, tempo och historieberättare. TV idag drar till sig många av de bästa manusförfattarna, regissörerna och skådespelarna.

Forsaken föddes under tiden som Kiefer och Jon jobbade med 24. Mellan tagningar har man gott om tid att spåna och det visade sig att båda hade ett klassiskt drömprojekt: att göra en riktig, klassisk gammeldags western.

Westerngenren ansågs länge utdöd, efter sin storhetstid på 40- och 50-talen, och "nya" Westerns har ofta varit självironiska, tramsiga komedier och/eller överlastade med CGI teknik. Mer effekter, mindre hjärta, ingen story.

Forsaken är en "tillbaka till rötterna" Western. Man förlitar sig på bra story, en spänning som långsamt byggs upp, och på att skådespelarna själv kan bära upp berättelsen utan en massa effekter.

År 1872, tio år efter inbördeskriget, drar sig John Henry Clayton tillbaka från sitt liv som revolverman och återvänder till hemstaden Fowler, Wyoming.

Han försöker reparera sin relation med sin far, pastor Clayton, och sätta igång ett gemensamt projekt med att röja en åker tillsammans. Men Fowler är inte längre ett fridfullt, ruralt ställe.

Järnvägen ska komma genom området och ett gäng terroriserar de ranchägare som vägrar sälja sin mark. I spetsen har de en revolverman som är ännu mer ökänd än John Henry, nämligen "Gentleman Dave" som liksom John Henry också stred i inbördeskriget. Fast på den andra sidan.

Allt byggs långsamt upp mot en "Duell i solen". Finns det någon annan lösning än att de forna fienderna ska skjuta på varandra igen?

John Henrys far pastor Clayton vill inte att sonen ska återvända till sitt våldsamma liv och hur han än väljer kommer många människor att bli sårade --- och dödade.

Forsaken är en fantastiskt bra Western, som andas gammal John Ford klassiker, alla rollerna är perfekt besatta och far & son Sutherland som för första gången syns tillsammans på film är också helt perfekta som far & son med gemensamma konflikter, gnabb och glädjeämnen.

Regi: Jon Cassar
Titel: Forsaken
Medverkande: Donald Sutherland, Kiefer Sutherland, Brian Cox, Michael Wincott mfl.
USA, 2015
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.