torsdag 15 september 2016

FILM: Whiskey Tango Foxtrot - Tina Fey som vimsig krigskorrespondent

Bridget Jones dagbok i Afghanistan
Whiskey Tango Foxtrot är en filmatisering av memoarer skrivna av Kim Barker, journalisten från Chicago Tribune som rapporterade från Afghanistan, och handlar om kriget som följde den elfte september 2001 men som nästan genast kom i skymundan av kriget Irak och som därefter föll i mediaskugga.

Boken hette ”The Taliban Shuffle” men filmen är döpt efter det militära kodordet för termen ”WTF”. Barker har gått från att vara skrivande journalist till att i filmen vara TV-reporter och hennes namn har ändrats från Kim Barker till Kim Baker.

Filmen marknadsförs som "war-drama-comedy" men det blir varken mycket krig, mycket drama eller någon komedi att tala om. Det blir faktiskt ingenting alls. Om de hade bestämt sig för en allvarlig krigsfilm --- hur fel det är med ett dyrt och onödligt krig som ingen bryr sig om --- eller ett drama hade det kunnat bli bra. Nu blir det bara pannkaka av det hela. Tina Fey är inte det minsta rolig och hon gör verkligen inte så att man får respekt vare sig för yrkeskvinnor inom journalistyrket eller hårt arbetande krigskorrespondenter.

Hon tar helt enkelt jobbet för hon har tråkigt i New York, och väl på plats verkar hon tillbringa den mesta tiden med att röka på, supa för mycket, vara dagen efter, göra bort sig och ligga med fel (eller inte fel) kille ... Tina Fey agerar kort sagt precis som hon vore med i Bridget Jones dagbok.

Man får ingen klarhet i kriget i Afganistan, inte vad människorna där utsätts för och inte heller vad soldaterna går igenom.

Det är som om de bara ska finnas där som kuliss till charmig romantisk komedi som varken är charmig romantisk eller komisk.

Kulissen är förresten fejkad --- allt är givetvis inspelat på hemmaplan. Det räcker med ett par lastbilar sand och en jättestor fläkt, och vips så har man en krigszon.

Varför det är ett viktigt krig, som Tina Feys karaktär säger i filmen, framgår inte i hela filmen, som är full av klichéer, både när det gäller det afghanska folket och journalister.

Men det är kanske det som är meningen med filmen? Att visa att de "modiga" korrarna bara är adrenalinknarkande festprissar, som lever som om livet vore ett evigt "frat party", allt i väntan på nästa adrenalinkick, helst en story som kostar andra människor (och rivaler) liv och lem.


Regi: Glenn Ficarra, John Requa
Titel: Whiskey Tango Foxtrot
Manus: Robert Carlock, efter boken “The Taliban Shuffle: Strange Days in Afghanistan and Pakistan” av Kim Barker.
Medverkande: Tina Fey, Margot Robbie, Martin Freeman, Alfred Molina, Christopher Abbott, Billy Bob Thornton m.fl.
USA, 2016
Fox-Paramount

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.