måndag 5 september 2016

FILM: Djungelboken - gammal klassiker i briljant ny tappning

Ny tappning av en älskad klassiker!
Alla känner till Djungelboken av Rudyard Kipling. Historien om Mowgli som adopteras av vargar är som en Romulus och Remulus historia i Indien, och långt mera trovärdig än den senare historien om Tarzan som adopteras av apor. (I verkligheten har människor adopterats av vargar, men aldrig av apor).
Det som gjort Djungelboken så känd och älskad som barnboksklassiker är till stor del den filmade tecknade Disney versionen från 1967 som innehöll för den tiden helt ny jazzig musik och en parodi av the Beatles som fyra snälla sjungande gamar.  Musiken tog Disneyfilmhistorien till en helt ny nivå.
När Baloo sjunger om att vara glad och nöjd med allt som livet ger vet man att det är julafton i Sverige.
När regissören Jon Favreau tar sig an Djungelboken i Disneys nya spelfilmsversion funderar man först om det är nödvändigt (ingenting kan väl slå den gamla, jazziga klassikern och dess röster?) och sedan kapitulerar man helt inför ett skrämmande verkligt äventyr som ligger mycket nära Rudyard Kiplings original.
Djuren är här mindre gulliga och mer farliga. Speciellt tigern Shere Kahn som gjort det till sin livsuppgift att jaga Mowgli.
Inledningen av filmen är också mörk och skrämmande, det ljusnar inte förrän Baloo kommer in i filmen och med Bill Murrays röst sjunger om att vara glad och nöjd med allt som livet ger.
Den andra musikpärlan som "sparats" i denna version är Kung Louis "Jag vill vara som du" - här med röst av Christopher Walken - men medan det tecknade originalet är komiskt (ingen med humor klarar av att se denna scen utan att skratta!) har detta nummer blivit hotfullt och skrämmande.
Intrycket av djungeln i denna filmversion är att djungeln inte är någon plats för en människovalp, och Mowgli måste söka sig till de sina, till människorna.
Till skillnad från den tecknade filmen, där de flesta barn inte fattar varför han ska lämna sina fina kompisar, speciellt den tecknade nallen Baloo, för att vara med den tråkiga människoflickan. Han skulle ju ha blivit en bra björn!
Djungelboken är en klassiker för alla tider. Den här versionen är en klassiker som står på egna ben. Jon Favreau har lyckats med att göra en känslosam och spännande film, trogen känslan i originalet, istället för en sentimental Hollywoodprodukt. Iron Man regissören och hans team kan känna sig stolta.
Den nye lille Mowgli är ett fynd och CGI effekter har aldrig varit så här bra förr.
Det här är ren filmmagi!
Regi: Jon Favreau
Medvekande: Neel Sethi, röster av Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Christopher Walken och Scarlett Johansson
USA, 2016 (105 min)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.