torsdag 15 september 2016

FILM: Janis - Little Girl Blue - Ny rockdokumentär om en olycklig sångerska

Janis Joplin är en av de mest hyllade och ikoniska rock'n'roll-sångarna genom tiderna, en tragisk och missförstådd kvinna som gladde miljontals lyssnare och lyste upp nya kreativa stigar fram till sin död 1970 vid en ålder av 27. Joplins berättelse granskas på djupet, och ett intimt och insiktsfullt porträtt av en komplicerad och driven artist presenteras. Joplins egna ord skildrar mycket av dokumentärens berättelse genom en serie av brev hon skrev till sina föräldrar under åren, många av dem här offentliggjorda för första gången.
Poor Little Girl BlueKurt Cobain, Amy Winehouse, Janis Joplin. Tre Club 27 – de stora musiker som alla dött just vid en ålder av 27 år – har blivit till dokumentärfilmer under det senaste året. Filmen om Janis Joplin står den kända dokumentärfilmaren Amy Berg för. Hon har tidigare gjort bland annat West of Memphis och An Open Secret --- om hur unga barnskådespelare utnyttjas i Hollywood. Berg går nu efter två dokumentärer om pedofili till att göra en klassisk rockdokumentär. Intressant, överraskande och inte speciellt logiskt. Eller? Janis Joplin kan också ses som en ung person som blivit utnyttjad, bara på ett annat sätt.


Janis - Little Girl Blue är en traditionell skildring av rockstjärnans uppgång och fall. Här finns barndomsvänner, bandmedlemmar och familjen, såväl som kända framträdanden och pressklipp från förr i tiden. Mycket enklare uppbyggnad än Cobain - Montage of Heck som utnyttjade bildspråket på ett innovativt sätt, eller Amy som närgånget bröt ner Amy Winehouses liv i smådelar.


Men här finns massor av intressant arkivmaterial. Officiella framträdanden och privata inspelningar och en inblick i Joplins liv. Berg lyfter fram det som hon ser som Janis största problem i livet – att hon kände sig så utlämnad. Den gång så osäkra och mobbade tjejen från skolan som blir stjärna och får stor revansch är en story --- en som medierna gillar --- för den som inte har sina glansdagar i high school får dem senare, eller hur?


Men så enkelt är det inte. Den lilla ungen som inte passade in fanns alltid kvar och en märker verkligen hur Joplin verkligen påverkades av händelserna som ung.
Hon är på high school reunion efter att hon slagit stort, och en reporter om hon minns något från "the prom". Janis berättar att hon inte blev bjuden och på skoj säger hon att det har följt henne sedan dess och så låtsas hon börja gråta.
Men utsattheten ledde sedan till depression, instabilitet och drogmissbruk. Den som har det tufft i high school får inte alltid en ren revansch efteråt. Det finns ett pris att betala.


Berg har låtit sångerskan Cat Power som har en Janis-raspig röst läsa in riktiga brev som Joplin skrev till sin familj vilket bidrar till att göra filmen närgången och personlig.


Slutintrycket blir att detta är en sevärd dokumentär om en av rockhistoriens och mest inflytelserika artister.

Regi: Amy Berg
Titel: Janis - Litte Girl Blue
USA, 2015
Noble Entertainment


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.