tisdag 13 september 2016

FILM: Eddie the Eagle - Backhopparen som världen tog till sina hjärtan

Two underdogs. One Dream.
Ge aldrig upp! Även om du kommer sist!

 
Producenterna bakom Kingsman: Secret Service ger oss Eddie the Eagle, en feel-good film inspirerad av den sanna berättelsen om Michael “Eddie” Edwards.
Michael “Eddie” Edwards var en osannolik men modig brittisk backhoppare som aldrig slutade tro på sig själv. Med hjälp av den rebelliska och karismatiska coachen gav Eddie aldrig upp utan tog sig till de Olympiska spelen i Calgary 1988. Där vann han fansens hjärtan och blev känd som ”Eddie The Eagle”

Sann berättelse. Ta de orden med en nypa salt. Michael Edwards själv sa att han var rörd till tårar av filmen, men att bara "ungefär fem procent" av den var sann.

De fem procenten är att han tävlade i Olympiska spelen i Calgary 1988. 

Den påfrestande alkoholiserade tränaren som spelas av Hugh Jackman fanns inte på riktigt, inte heller tränarens tränare, Petra, de påfrestande norrmännen, alla idrottsmän som driver med honom etc. etc.

Mamma och pappa var inte emot att han höll på med skidhoppning. De stöttade honom på plats i Canada, precis som hans lillasyster (som inte är med i filmen). Andra idrottare stöttade honom och gav honom utrusting från sina team (i filmen snor Hugh Jackman utrustningen från en hittegodsavdelning - helt osannolikt!) I stort sett alla älskade Edwards - vilket inte framgår i filmen.  Och aldrig har väl en alkis varit i så god fysisk form och haft så gnistrande snövita tänder som Hugh Jackman.

Ser man den här filmen som en feel-good film så fungerar den ypperligt. Du kanske till och med blir rörd till tårar när örnen har landat. Men vill du lära dig något om Edwards är det här helt fel film.

Däremot är det rätt film om du vill få en känsla för backhoppning. Backhoppningen är vackert och inlevelsefullt filmad --- inga stuntmän vågade göra hoppen, så alla hopp görs av riktiga backhoppare. "Fools step in where angels fear to tread!" Men ingen hoppar som Edwards gjorde, med parallella skidor (som siffran 11), alla hoppar V-stil. En stil som för övrigt inte introducerades förrän långt senare --- av svensken Jan Boklöv. Idag anses den gamla hoppstilen vara alltför farlig.

Att Edwards överlevde utan bestående skador i den gamla hoppstilen är inget mindre än ett mirakel.

Slutligen, en sportjournalist som sett den riktige Eddie "in action" i Calgary kommenterade filmen så här:
"three generations of my family loved this film. You can't believe most of it, but you can believe in it. That's a subtle but important difference."

Regi: Dexter Fletcher
Titel: Eddie the Eagle
Medverkande: Hugh Jackman, Taron Egerton etc.
USA/Storbritannien 2016
Fox-Paramount


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.