tisdag 6 september 2016

Nordiska Gudar - Mycket mera än Marvel Comics


Ett fantastiskt praktverk att återkomma till om och om igen

Nordiska gudar av Johan Egerkrans är en praktvolym som förtjänar en hedersplats på den finaste hyllan för folianter. Egerkrans har tidigare tacklat Nordiska väsen och han har ett speciellt sätt att ta sig an gamla sagor, sägner och legender. I inledningsordet hyllar Peder Madsen Egerkrans som en nutida arvtagare till John Bauer, den som för arvet från Bland Tomtar och Troll vidare.
Nordiska gudar täcker ett smakprov av sagor från skapelseberättelsen där ur-jätten Ymer styckas av Oden och hans bröder, till gudarnas undergång i Ragnarök. Från kaos i urtiden, till världsträdets nio riken.
Johan Egerkrans
Nordiska gudar
ISBN: 9789132164118
Förlag: B. WahlströmsOch det stämmer. Men Egerkrans är modern till sitt sätt att illustrera, när man ser på hans verk tänker man direkt på World of Warcraft spelen och de coolaste illustrationerna till praktutgåvor av Tolkien. Nordiska gudar i tappning av Egerkrans har blivit till modern, ultracool fantasy som ingen kan motstå.
Grunden till Nordiska gudar står att finna i de gamla Eddorna, och här har Johan Egerkrans tolkat spännande, fantasifulla och ofta humoristiska sagor. Sagan där Tor och Loke klär ut sig till kvinnor för att överlista jättarna och ta tillbaka den magiska hammaren Mjölner är som filmklassikern Some Like It Hot i vikingatappning. Tor hatar att vara utklädd, Loke trivs som fisken i vattnet.
Loke är för övrigt den intressantaste av karaktärerna i Nordiska gudar, någon som kan både hjälpa och stjälpa, och när han förlorar huvudet i ett vad snirklar han sig ur det, genom att komma med invändningen att halsen inte ingick i vadet. Detta långt innan Shakespeares The Merchant of Venice där ett skålpund kött närmast hjärtat inte kan utkrävas - för blodet ingick inte i avtalet! Portia må vara en smart advokat, men Loke är ett slags föregångare i det avseendet.
Nordiska gudar täcker ett smakprov av sagor från skapelseberättelsen där ur-jätten Ymer styckas av Oden och hans bröder, till gudarnas undergång i Ragnarök. Från kaos i urtiden, till världsträdets nio riken.
Det är inte konstigt att Marvel Studios idag har fastnat för Tor och Loke & co (albeit med något annorlunda stavning av namnen) --- nio världar med fantasyskapelser är en oemotståndlig uppfinning!
Här kan man njuta av berättelserna från Eddorna - som Iduns äpplen, Mimers brunn och Tors färd till Utgård - och massor av fakta om alla varelser som befolkar Asgård, Jotunheim och underjorden.
Det här är en praktbok som är en fantastisk skapelse i både ord och bild, i ordets rätta bemärkelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.