onsdag 7 september 2016

FILM: Concussion - Will Smith som sann hjälte

Will Smith i verkligt drama
Neuropatologen Dr. Bennet Omalu är den första som upptäcker att de amerikanska fotbollsspelarna ådrar sig bestående hjärnskador som följd av hjärnskakningar som orsakats av sporten.

Eller? Det är möjligt att folk inom sporten vetat om det i åratal, men "mörkat". Ungefär som när cigarettindustrin svor och bedyrade att man inte fick lungcancer av att röka, det hade deras "forskning" visat!

Dr. Omalu publicerar sin forskning i en forskningstidskrift och han tror att folk inom fotbollsindustrin ska tacka honom för hans upptäckt. Han har fel. Han blir förlöjligad och förföljd och hotad. Man påpekar inte ostraffat att en multimiljardindustri förstör sina spelare utan att varna dem för skadorna ...

Will Smith är utmärkt som den nigerianske forskaren i detta amerikanska drama, baserat på en sann historia.

Som betraktare undrar man hur någon kan förvånas av att det blir hjärnskador av att slå i huvudet hela tiden. Redan i småskolan lärde man sig att en hackspett kan hacka på träd för att dess hjärna sitter fast i ett elastiskt säkerhetsbälte i huvudet (hackspettens egen tunga är virad runt hjärnan) --- för övrigt ett exempel som Omalu själv drar i filmen --- men att människor inte skulle klara av att "hacka på träd". Människors huvuden är helt enktelt inte desinade för att slå i hela tiden.

I verkligheten har en rad fotbollsspelare nu stämt NFL och fått skadestånd så sent som 2015 för sina huvudskador.

Filmen Concussion är en sevärd biopic med en sympatisk Will Smith i huvudrollen. Synd bara att helhetsintrycket dras ner av en otroligt smörig kärlekshistoria med en ung kvinna som han hittar i  sin kyrka och som säger uppmuntrande saker hela tiden ... Det är som om filmmakarna inte tror  tillräckligt på en stark, sann historia om forskning och massor av fotboll, utan tror att de behöver smeta ner den med sentimentalt kärleks-och-familjejoller.

Sport framstår i den här filmen inte som friskvård --- snarare verkar det klokare att tro på tobaksindustrins marknadsföring av cigaretter!

Regi: Peter Landesman
Titel: Concussion
Medverkande: Will Smith, Alec Baldwin, Luke Wilson m.fl.
USA, 2015
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.