tisdag 13 september 2016

FILM: Kung Fu Panda 3 - Man kan aldrig få för mycket panda!

Fånga dagen med magen!
En svartvit historia!

Po återförenas med sin biologiska panda-pappa som varit försvunnen och tillsammans reser de till ett hemligt pandaparadis där de får hänga med en massa nya filurer. Men när den övernaturlige skurken Kai far genom Kina och besegrar den ena kung fu-mästaren efter den andre måste Po göra det omöjliga: träna en by med klumpedunsar som bara vill ha kul att bli ultimata Kung Fu Panda-kämpar!

Kung Fu Panda 3 tar med stolthet vidare arvet från föregångarna. Storyn är en svartvit historia. Bokstavligen. Inte alla dessa gråskalor som gör att ingen kan få vara riktigt god eller ond ens i de gamla symboliska sagorna. Men varför kan inte saker ibland få vara svartvita, charmiga och lurviga? 
Precis som denna panda-historia!

Kung Fu Panda-franchisen är omåttligt populär i Kina. Totalt sex filmer är planerade och nu är vi alltså halvvägs i serien. Kung Fu Panda är delvis producerad av Oriental Dreamworks, ett avknoppningsbolag till det amerikanska Dreamworks beläget i Shanghai. 

Kung Fu Panda filmerna är alltså ovanligt nog filmer där asiatiska stereotyper och klumpiga historiska anakronismer inte florerar. De är trevliga, lättsamma filmer.

Och trean bjuder dessutom på ett överflöd av pandor! Man skulle aldrig kunna tro att de i verkligheten är utrotningshotade ...

Pandan Po blir den här gången uppsökt av sin biologiska pappa och inbjuden till en mytomspunnen bergsby helt och hållet befolkad av pandor. Många ljuvliga scener utspelar sig när den bortadopterade hjälten lär känna sina likar, som alla delar de grundläggande pandakaraktärsdragen: glupande hunger, dumsnäll disposition, med honom själv. Men den mysiga idyllen utlöser också en identitetskris hos pandan Po. Vem är han egentligen? Son till en gås eller son till en panda? Vem är han överhuvudtaget, i ett större perspektiv? Det blir bråttom att lösa dessa existentiella grubblerier när en maktgalen skurk vid namn Kai bryter sig loss från andevärlden och börjar stjäla livskraften, chi, från rikets alla kung fu mästare. 

Kung Fu Panda 3 är  fri från sentimentalitet och konstruerade romantiska sidospår. 

Det är vackert rent visuellt och sekvenserna i andevärlden kan lätt göra tittare andlösa av beundran.
Pos gamla vänner från tidigare filmer har inte så stor plats i denna film, men detta kompenseras av många nya pandabekantskaper.

En mindre armé gulliga nallar som ska slåss mot en gemensam fiende - låter detta inte oroväckande likt de nalleliknande ewokernas strid i Jedins återkomst? Nej, Kung Fu Panda 3 är itne alls så löjlig!
Kai är mycket svårare att ta kål på än Stormtroopers som inte tål att man kastar en sten i hjälmen på dem. ;D
Tre Kung Fu Panda filmer till har vi att se fram emot!
Panda-charmen räcker en lång väg!

Regi: Jennifer Yuh / Alessandro Carloni
Titel: Kung Fu Panda 3
USA, 2016
Fox-Paramount

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.