måndag 19 september 2016

Odjuret i labyrinten - Tillbaka till Olympen med Annika Thor!


De gamla grekiska myterna är ständigt aktuella

De gamla grekiska myterna är fortfarande aktuella. Omöjlig kärlek, syskonrivalitet, svek, förräderi, en utmanande flicka som springer snabbare än alla pojkar, en annan flicka som känner att hon borde ha fötts i en pojkes kropp ...
Annika Thor återberättar både de mest kända och några mindre kända myter från det antika Greklands stora skattkista.
Ingenting är färdigt och ingenting är skrivet i sten. I begynnelsen var faktiskt ingenting skrivet alls 

Ingenting är färdigt och ingenting är skrivet i sten. I begynnelsen var faktiskt ingenting skrivet alls 

Ingenting är färdigt och ingenting är skrivet i sten. I begynnelsen var faktiskt ingenting skrivet alls.
Annika Thor
Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter
ISBN: 9789163889431
Illustrationer: Jacob Wegelius
Förlag: Bonnier CarlsenGirighet kan straffa sig. Läs och lär av den kända berättelsen om kung Midas. Är egentligen guld det finaste man kan få av en beröring, är det inte mer värt att kunna krama sin familj?
Svek kan också straffa sig. Theseus dumpar Ariadne efter att hon har hjälpt honom att besegra odjuret i labyrinten. Han finner aldrig kärlek igen, medan Ariadne får en snygg ung grekisk gud på kroken, och blir väldigt lycklig, i evighet. Bokstavligen.
Ibland föds man inte i den kropp man vill vara i utan måste be till gudarna om att få en ny kropp. Så att man får bo i det hem man ska bo i.
Ibland är flykt den enda vägen ut, och man får finna sig i att göra sig ett hem på ett nytt ställe, och leva med hemlängtan, eller trivas så gott det går.
Annika Thor betonar det moderna och det ständigt aktuella i de gamla myterna.
Människor har inte förändrats så mycket på några årtusenden, och det har inte heller de utmaningar som människor ställs inför.
Xenofobi må vara ett ord som kan härledas till den gamla grekiskan, men en av de gamla populära myterna predikar att det avvikande ska mötas med öppenhet och tolerans och generositet. I sagan om Philemon och Baukis straffar Zeus människorna hårt för deras ovilja att hjälpa en främling. De som däremot gör rätt, de belönas rikligt.
Genusstudier må verka som ett nytt modeämne på universiteten idag, men spana in sagan om Iphis, som föds som flicka, men lever som pojke, och som genom en deux-ex-machina lösning får en en ny kropp och ett lyckligt slut (och flickan hon älskar) tack vare en välvillig gudinna.
Sagan om flickan som sprang i kapp och tävlade om sin egen hand (för att inte giftas bort med någon hon inte ville ha) har samma grundidé som Modig (Brave) DisneyPixar filmen där huvudpersonen tävlar om sin egen hand i bågskytte. När den snabba flickan väl blivit förälskad, ser Afrodite till att det blir ett oavgjort lopp --- så att hon får den partner hon vill ha, utan att behöva förlora loppet.
Den här boken är som gjord för högläsning, och det är ett extra plus, för det här är myter och sagor som överlevt länge genom muntlig tradition, och känslan av att någon berättar i boken är viktig. Och att man tänker på att denna någon har valt ut vad hen tycker är viktigt, spännande, roligt och så vidare. Någon annan kunde ha valt annorlunda. Om du läser den här boken och väljer en saga fritt ur minnet, vilken väljer du och hur väljer du att berätta den?
Ingenting är färdigt och ingenting är skrivet i sten. I begynnelsen var faktiskt ingenting skrivet alls 

Illustrationerna hade man gärna haft fler av, men de kommer då och då, som trevliga små överraskningar, inplacerade i texten på hel- eller halvsidor och ansluter på ett snyggt och passande sätt till antikt bildspråk. Johan Wegelius är redan Augustprisbelönad dubbelt upp och en stor favorit, vare sig han illustrerar egna eller andras verk.
Vill du göra ett besök på Olympen, eller varför inte bara i ett helt vanligt land förr-i-tiden, och träffa några helt vanliga eller ovanliga människor och gudar och fantastiska varelser, är det här boken för dig. Underbart, fantastiskt, fantasirikt och medryckande - det här är en riktig högtidsstund för alla som gillar bra historier!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.