torsdag 15 september 2016

FILM: Where to Invade Next - Michael Moores roligaste film någonsin

Michael Moores nya dokumentär Where to Invade Next är en underhållande komedi där den Oscarsbelönade regissören undersöker vad USA kan lära sig av andra länder. Hur han tar reda på det? Jo, genom att ”invadera” dem och ”stjäla” deras smartaste idéer för att sedan föra tillbaka dem till USA. 
Alla bra idéer kommer från USA ... Eller?

 
Med kultförklarade succéer som Bowling for Columbine och Farenheit 9/11 i bagaget, kommer Moore nu med sin första film på över sex år. Where to invade next är en humoristisk och informativ jakt på den amerikanska drömmen.


Moore inleder i Italien där han hamnar hos ett tjusigt italienskt ”arbetarklasspar” som har lyxiga semestrar med full lön, tvåtimmarsluncher och gott om tid för kärlek och god mat.  Han far vidare till Frankrike där alla skolbarn äter trerättersluncher - även i de fattiga skolorna - och favoritosten är camembert. Något så ohälsosamt som "French fries" (pommes frittes) serveras inte, och man ser inte röken av läsk och Coca Cola. De franska barnen är förfärade av bilder på den amerikanska skolmaten (och jag håller med - det enda man kan känna igen är en brödbulle).
Flera nordiska länder är med, i Finland granskar Moore skolsystemet (Finland ska ha världens bästa skolor) och på Island porträtteras en serie isländska kvinnor (kvinnor har både VD-poster och framträdande politiska positioner på Island). Vapenlagar diskuteras med en pappa som förlorade sin son på Utøya och han vill inte ha hämnd --- och han önskar inte att sonen hade varit beväpnad.
En isländsk kvinna påpekar att hon inte hade velat bo i USA ens om hon fått betalt för det. Det är för ojämlikt. Mest skräckinjagande är det att folk inte får tillgång till fri sjukvård. Är du sjuk och fattig är det liksom kört.
Men på slutet landar Where to invade next i en populistisk Michael Moore tes: egentligen är allt som han gillar runtom i världen amerikanska uppfinningar från början. Fackföreningar, skolmat, gratis utbildning, arbetares rättigheter, kvinnors rättigheter, första maj firande … Allt är amerikanska kärnvärden och det väntar bara på att plockas fram. det är lite som i Mitt Stora Feta Grekiska Bröllop där det hävdas att alla ord kommer från Grekland.  Kom inte många amerikaner förresten från Europa? Poängen med att utvandra var att få ett bättre liv. Men idag verkar det som om det goda livet finns i Europa, inte på andra sidan Atlanten.

Regi: Michael Moore
Titel: Where to Invade Next
USA, 2015
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.